Розчарована Десна. Рівень води – найнижчий за 140 років. І не лише через погоду

Крім кліматичних чинників, зневодненню водойм також сприяє неконтрольоване осушування територій і стихійні розорювання лугів і пасовищ у прибережних захисних смугах.

Рівень води в річці Десна в Чернігові впав до мінімуму за 140 років спостережень.

Як інформує Цензор із посиланням на Інтерфакс-Україна, про це повідомив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко.

"Станом на ранок сьогоднішнього дня маємо показник 145 см над "0" поста. Для порівняння, нормальним середнім рівнем для Десни в цей період вважається 680 см над "0" поста. Оскільки зазвичай щороку на цей час припадає пік весняної повені. Зараз же метеорологи б'ють на сполох – різниця з нормою становить понад 5 метрів. Подібна ситуація і на інших територіях області", – повідомив Прокопенко.

Він додав, що така ситуація зафіксована вперше за 140 років досліджень. У разі спеки й відсутності опадів влітку рівень води може знизитися до критичного – до 50-70 см над "0" поста.

За словами Прокопенка, крім кліматичних чинників, зневодненню водойм також сприяє неконтрольоване осушування територій і стихійні розорювання лугів і пасовищ у прибережних захисних смугах.

У зв'язку з цим при ОДА створили спеціальну робочу групу з представників Державної екологічної інспекції, Держгеокадастру і Деснянського басейнового управління водних ресурсів, які будуть інспектувати ситуацію в регіоні.

катастрофа чернігівщина екологія

Знак гривні
Знак гривні