Ми нанесли на карту найбільші річкові басейни України. Користувачу потрібно клікнути на один з басейнів у меню ліворуч для того, щоб почати працювати з картою.

Після кліку карта прибирає всю зайву інформацію і залишає тільки обраний басейн та іконки (у вигляді «квітки») на ньому. Ними на карті позначені місця, де співробітники Держводагенства забирають воду для аналізів. Якщо у «квітки» рожевіють пелюстки ‒ значить, забруднення перевищує норму. Наблизити карту можна за допомогою подвійного кліку.

Якщо натиснути на іконку, на екрані з’являється нове вікно з графіком та збільшеною «квіткою». На графіку можна відстежити, як змінювалась концентрація речовини-забруднювача в минулому, і якою вона є зараз. Що ж до «квітки», кожна її пелюстка позначає певний забруднювач. На пелюстки можна натискати для того, щоб побачити графік для обраного показника. Блакитний колір лінії графіка означає, що показник знаходиться в межах норми. Рожева частина лінії може мати різні відтінки залежно від того, наскільки показник перевищує норму. Чим лінія яскравіша, тим більшим є перевищення.

Щоб повернутись до попереднього (маленького) масштабу, знову клікніть на міні-карту потрібного басейну ліворуч від основної карти.

Над картою є кнопка «Хто забруднює річки в твоїй області». Натисніть на неї й оберіть свою область зі списку. Ви отримаєте список підприємств, які забруднюють річки у вашому регіоні. Ці підприємства відповідальні за значну частину забруднення в річках. На жаль, даних про точні координати місць, де вони скидають речовини-забруднювачі, в нас немає.

Ви також можете скористатися інтерактивною інструкцією. Відповідна кнопка «Запустити інтерактивну інструкцію з користування картою» знаходиться в нижньому правому куті карти.

В мобільній версії відображається лише загальна картина якості води по басейнах українських річок, тому рекомендуємо переглядати проект на великому екрані (компʼютер, ноутбук).

Дунай
Дністер
Вісла
Південний Буг
Дніпро

Після кліку карту можна буде зсунути вліво-вправо та вверх-вниз, щоб побачити приховану частину басейну.

Дон
Дунай
Дністер
Вісла
Південний Буг
Дніпро
Дон

Ми знаємо, що ці підприємства забруднюють воду. Чому вони продовжують це робити?

Підприємства повинні очищувати усю воду, яку скидають у річки. Але часом вони не можуть цього зробити, оскільки мають застарілі технології, а модернізація коштує надто дорого. Іноді необхідне обладнання взагалі відсутнє.

В таких випадках держава може надати підприємству право скидати в річки забруднену воду. Проте, кількість речовин, які вони можуть скинути, обмежують. Вона встановлює «гранично допустимі скиди», скорочено — ГДС.

ГДС потрібні для того, аби поступово зменшувати рівень забруднення. За право забруднювати довкілля підприємства платять екологічний податок. Якщо вони перевищують встановлені норми — то зобов’язані сплатити штраф.

Одна з функцій ГДС — зробити невигідним забруднення річок. В Україні діє державна стратегія екологічної політики. У ній закріплено, що до 2020 року кількість речовин-забруднювачів має зменшитись на 15%. Тому підприємства повинні модернізувати свої очисні споруди, щоб відповідати новим вимогам.

Оберіть свою область зі списку. Ви отримаєте список підприємств, які забруднюють річки у вашому регіоні. Ці підприємства відповідальні за значну частину забруднення в річках. Наприклад, цифра 284.3 біля ПРАТ АК «КИЇВВОДОКАНАЛ» означає, що підприємство cкинуло в річки 284.3 млн кубічних метрів забрудненої води. Нагадуємо, що в 1 кубічному метрі міститься 1000 літрів.