З

“Залужний у клітці”. Моніторинг росЗМІ за 22–28 квітня 2024 року

Минулого тижня російські медіа багато писали про перемоги російської армії на полі бою. Пропагандисти вбачають у локальних успіхах прорив українського фронту, тому обіцяють швидку реалізацію цілей “СВО”. Також вони широко висвітлювали візит молдовських опозиціонерів до Москви — проросійські політики розповідали про негативний вплив на Молдову євроінтеграції, загрозу традиційним цінностям та обіцяли дружбу з Росією після приходу до влади. А ще від московських медіа дісталося на горіхи США — там планується заборонити тікток, якщо китайські власники не продадуть компанію, яка працює на американському ринку. У Росії це очікувано назвали утисками свободи слова.

Read in English

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Скоро перемога

Пропаганда вихваляє локальні успіхи російської армії на окремих ділянках фронту: “Специальная военная операция идет своим чередом, фронт неспешно, но неуклонно ползет все дальше на запад от многострадального Донецка”, “Российские войска не останавливаются в своем продвижении вперед с момента взятия под контроль Авдеевки 17 февраля”.

Пропагандисти підтримують бойовий дух населення і війська розповідями про прорив українського фронту, тому повідомлення про успіхи росіян супроводжуються тезами про те, що скоро буде прорив усієї лінії оборони: “Наступление российской армии может привести к «прорыву плотины» и последующему «эффекту домино» для Вооруженных сил Украины”, “Оборона ВСУ в некоторых местах начала просто разваливаться. Пока чуть-чуть. Но знак это очень важный. Весь мир начинает обсуждать возможность развала фронта ВСУ”. Своє просування вони пояснюють тим, що українці тікають: “Причина успеха — просто бегство украинских солдат”.

Є трохи й правди в поясненні наступальних дій: “Сейчас просто армия России ускоряет свое наступление, чтобы успеть занять как можно больше территории до того, как американская помощь начнёт поступать на фронт и укрепит ВСУ”. Забуваючи додати про численні втрати росіян під час таких атак.

Паралельно Росія нагнітає атмосферу заявами про плани захопити Харків та Суми. Це класичне створення невизначеності на певній ділянці фронту, яке викликає тривогу в населення і змушує військове керівництво розтягувати сили.

Також росіяни багато пишуть про постачання США Україні ракет ATACMS. По-перше, вони обурюються саме цим фактом: “США поставками оперативно-тактических ракет ATACMS повышенной дальности перешли рамки дозволенного”. По-друге, повідомляють, що російська армія успішно їх перехоплює.

Залужний вбитий або в полоні

Шок-сенсація минулого тижня — новина на деяких російських сайтах-“сміттярках”, що “экс-главнокомандующий ВСУ Валерий Залужный, возможно, был убит вместе с высокопоставленными офицерами украинской армии”.

Інші пропагандисти висловлюються не так радикально і пишуть, що “Зеленский взял Залужного в заложники”.

Дезінформатори повідомляють, що “сотрудники СБУ задержали бывшего главкома украинской армии Валерия Залужного... Это произошло после отправки генерала в отставку и его отказа стать послом в Великобритании”.

Ці карколомні події нібито зумовлені закінченням президентських повноважень Володимира Зеленського, який хоче зачистити поле від конкурентів і уникнути розмов про його нелегітимність після 20 травня. За іншою версією, Залужний відмовився стати послом у Великій Британії, тому його ув’язнили без суду і слідства.

Джерело фейку — телеграм-канал “Резидент”, який пропаганда називає близьким до Офісу президента України: “Приближенный к Офису президента Украины Владимира Зеленского телеграм-канал «Резидент» поделился информацией о судьбе экс-главкома ВСУ Залужного”. Таким чином дезінформатори намагаються надати цінність джерелу. Нагадаємо, що канал “Резидент”, як установила СБУ, створений російськими спецслужбами.

Підкормка молдовської опозиції

21 квітня в Москві відбувся з’їзд молдовських політиків. Це опозиційні до президентки Майї Санду сили з антиєвропейською риторикою, що мають велику любов до Росії.

На з’їзд з’їхалося близько 500 прихильників молдовського олігарха Ілона Шора, який втік до Москви та заочно засуджений на батьківщині за корупцію.

Наприкінці жовтня в Молдові відбудуться вибори президента й референдум про вступ до Євросоюзу. Тому Кремль робить ставку на цих політиків.

Російські медіа, звісно ж, не могла обійти подію увагою й забезпечили інформаційний супровід: “Прошел съезд молдавских политиков «Победа». На нем было объявлено о создании блока «Победа-Виктория», куда вошли оппозиционные партии республики «Шор», «Шанс», «Возрождение», Victorie, «Альтернативная сила спасения Молдовы»”.

Дезінформатори повторюють за Шором, що Молдова захоплена Заходом і перетворюється на ще один плацдарм боротьби з Росією: “Политик (Ілон Шор. — Ред.) обвинил президента страны Майю Санду в узурпации власти и назвал Молдавию «захваченным государством». «Сегодня любой оппозиционер в Молдове — это уже изначально предатель. Любое политическое мероприятие заканчивается арестами, сопровождается обысками и наказаниями со стороны правящего проевропейского режима»”.

Учасники московської “вечірки” планують виставити єдиного кандидата на посаду глави держави, розвивати зв'язки з Росією та Євразійським економічним союзом (ЄАЕС), боротися з нав’язаними ззовні цінностями й тиском офіційної влади в Кишиневі.

А російські медіа радо поширюють заяви молдовських політиків про нав’язані європейські цінності: “Ценности, которые навязывают власти Евросоюза народам стран — участниц сообщества, являются чуждыми для молдаван и гагаузов, заявила Гуцул на съезде. Власти ЕС проводят политику, направленную на стирание различий между народами, легализуют однополые браки”, про необхідність святкування Дня перемоги 9 травня: “Мы выступаем за то, чтобы память о героях Великой Отечественной войны была и что 9 Мая — это День Победы” та про рай для Молдови, якщо вона тісно дружитиме з Росією.

Цензура в США

Минулого тижня російська пропаганда знову зображала США країною несвобод. Штати таврували за спроби захистити дані користувачів тіктоку, щоб вони не потрапили до Китаю.

5 березня 2024 року в Конгресі США презентували законопроєкт, який має обмежити використання застосунку по всій країні. Палата представників погодила його 13 березня, Сенат — 23 квітня, а вже 24-го його підписав Джо Байден.

Тіктоком володіє китайська ByteDance — законопроєкт пропонує їй відмовитися від соцмережі. Тільки в такому разі її не буде заблоковано на території США. Згідно із законопроєктом ByteDance має продати соцмережу протягом дев’яти місяців, інакше зіткнеться із загальнонаціональною забороною в США.

Дезінформатори заявили, що Америка порушує першу статтю своєї ж Конституції. Та й взагалі діє антиконституційно.

РосЗМІ цитують персон, які накинулися на Байдена як на головного винуватця блокування соцмережі. А ще пропагандисти зловтішаються, адже це може відвернути від Байдена молодих виборців.

Пропаганда звинувачує Захід у лицемірстві, бо там нібито забороняють свободу слова: “Современный либерализм становится тоталитарным и поэтому становится врагом реальной свободы людей. Байден запретил ТикТок. А Ляйен (Урсула фон дер Ляєн. — Ред.) заявила, что может запретить ТикТок. Это и есть их борьба со свободой слова”.

Натомість дезінформатори оминають факти заборони в Росії, наприклад, фейсбуку, інстаграму та низки медіа.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні