Р

Рупор російської пропаганди в Польщі став голосом протесту фермерів

Блокаду українських кордонів активно підтримує і просуває польська ультраправа політична сила “Конфедерація свободи і незалежності”. Її люблінський представник Рафал Меклер поширив 11 лютого фото розсипаного на дорозі українського зерна, які обурили українців. Конфедерати — рупор російської пропаганди та антиукраїнських настроїв у Польщі.

Профспілка індивідуальних фермерів “Солідарність” погрожує наступного тижня заблокувати всі пункти пропуску на українсько-польському кордоні й під’їзні шляхи до портів і залізничних терміналів “заради продовольчої безпеки країни”.

Від вирішення проблем на кордонах із польськими перевізниками та водіями вантажівок до обіцянки повного блокування фермерами минуло лише кілька тижнів.

Російського імпорту не помічають

Зауважимо, що аграрії протестують і в інших країнах ЄС (Франції, Німеччині, Нідерландах), вимагаючи від урядів дотацій і захисту ринків збуту. Тим часом із 2022 року дедалі більше зерна до Польщі й країн ЄС постачає Росія (у 2023-му обсяги зросли на третину), відвойовуючи в європейських фермерів ще й африканські ринки. Агропромисловий комплекс не підпадає під дію санкцій, накладених на Росію після повномасштабного вторгнення в Україну.

Але про це чомусь мовчать вкрай обурені українським зерном та агропродукцією польські фермери й політики, які допомагають їм “відстоювати продовольчу безпеку країни”. Про блокування білоруського й російського кордонів також не йдеться. Натомість блокування українських кордонів перетворилося в Польщі на “політичний спорт”.

Хочеш засвітитися в польському політичному житті — йди блокуй кордон, вимагаєш щось від уряду — блокуй, хочеш поскаржитися на політику Європейського Союзу, здобути популярність і підтримку виборців — на кордон.

Саме цим активно займаються впродовж кількох місяців представники ультраправої політичної сили “Конфедерація свободи і незалежності”, які вже кілька років послідовно висловлюють проросійську позицію щодо України й поширюють наративи російської пропаганди.

Хто такий Рафал Меклер

Лідер люблінського осередку “Конфедерації” активно бере участь у лютневому протесті, роздає коментарі, поширює фото і відео. Минулої осені він також засвітився в блокуванні разом із перевізниками.

Меклер, який десять років керує транспортною компанією, тоді наголошував, що українці витіснили поляків із перевезень вантажів, що запроваджена українською владою система черг недосконала, а польські водії змушені чекати на перетин кордону значно довше. І що замість гуманітарної допомоги в Україну відправляють дорогі автомобілі чи інші предмети розкоші.

Він також писав у соціальних мережах, що українські водії на польському боці блокують кордон для польських перевізників, що поліція допомагає їм прориватися крізь блокаду й супроводжує вантажівки до кордону поза чергою. Це виявилося неправдою.

Також Меклер регулярно викладає скриншоти повідомлень з образами та погрозами, які нібито надсилають йому українські водії. І твітить про “Волинську різанину”. Його підтримують інші однопартійці та колеги по коаліції.

“Конфедерація” — євроскептична коаліція, утворена перед виборами до Європарламенту 2019 року, ідеологічна “солянка”, де варяться різні погляди щодо внутрішнього устрою Польщі та зовнішньої політики. Однак є тема, яка їх об’єднує, — антиукраїнська позиція.

На сьогодні кістяк коаліції — “Конфедерація польської корони”, Національний рух Польщі та “Нова надія”. Вона має представництво у вищій польській законодавчій владі.

“Конфедерація” обіцяє припинити “недобросовісну конкуренцію” з боку українських аграріїв, домогтися ексгумації жертв Волинської трагедії на території України й змусити Київ визнати ці події геноцидом. Ще одна ключова вимога конфедератів — скасувати всі програми держпідтримки для українців у Польщі.

Торік Texty.org.ua внесли цю політичну силу до бази даних “Бактерії русского міра”, у якій зібрали організації та персон, які підтримують Росію і поширюють російську пропаганду в 19 країнах Європи.

Крила “Конфедерації”

“Нова надія” — права, ліберально-консервативна, євроскептична політична сила, яку заснував Януш Корвін-Мікке. Після його відставки партію очолив Славомір Менцен.

Януш Корвін-Мікке — відомий українофоб. Послідовно виступає проти конфронтації з Росією, визнав анексію Криму Росією та незаконно відвідував Крим. Не раз виступав на російському телебаченні, звинувачуючи керівництво Польщі в необґрунтованій руфособії.

Навіть після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році він критикував санкції, виправдовував Росію правом на захист, називав фейками й українською пропагандою звірства російської армії в Бучі, стверджував, що Україна може напасти на Польщу після війни.

Він також заявляв, що війна почалася через те, що “Лондон за допомогою Варшави і Вашингтона підбурював Україну не поступатися”. І взагалі США також колись відкололися від Британської імперії і вкрали в Мексики Техас та Каліфорнію.

Корвін-Мікке стверджує, що сепаратистські “Донецька народна республіка” і “Луганська народна республіка”, які не визнає жодна країна світу, крім Росії, є повноправними державами, що наслідки бомбардування лікарні в Маріуполі — це лише монтаж української влади.

Його наступник на посаді Славомір Менцен лякає поляків “українізацією Польщі”, виступає за зменшення підтримки біженців від війни, вимагає від України визнання Волинської трагедії актом геноциду поляків.

“Конфедерація польської корони” — польська ультраправа партія монархічного, традиціоналістського, реакційного, націоналістичного та євроскептичного характеру, заснована Ґжеґожем Брауном.

Ґжеґож Браун також відомий проросійськими поглядами: його часто цитують російські ЗМІ. Він виявився єдиним депутатом, який не проголосував у Сеймі за резолюцію зі зверненням до ЄС і НАТО про допомогу Україні у війні з РФ, а також був причетний до антиукраїнського мітингу у Варшаві у вересні минулого року, на який ніхто не прийшов.

Браун закликав “зупинити бандеризацію Польщі”. Його діяльність має присмак антисемітизму. Він заявив, що “нас не вчитимуть історії німці та євреї", і зайвий раз прославився тим, що в грудні у залі Сейму схопив вогнегасник і загасив єврейський свічник.

У 2018 році Браун заявляв, що “Україна — це фікція. І це небезпечна фікція. Фікція незалежної держави як цивілізованого партнера і фікція суверенної нації, з якою можна остаточно нормалізувати сусідські відносини”. У перший місяць після початку війни він дав інтерв’ю журналістці польської редакції Sputnik Аґнешці Півовар, у якому вони обговорювали, що “Росія не єдина винна” в цьому конфлікті, а українці тепер мають відповідати за бандеризм. У новій реальності Браун зосереджується насамперед на формуванні бачення, за яким українці фактично захоплюють Польщу, перетворюючи поляків на громадян другого сорту.

Twitter-акаунт Ґжеґожа Брауна є рупором російської пропаганди у Польщі. Там часто з’являються антиукраїнські публікації на кшталт “біженці з України заражають наших громадян ВІЛ”, підтримку України він називає “втягуванням Польщі у війну з Росією”.

Національний рух Польщі — засноване 2012 року політичне угруповання правого, націоналістичного, консервативного, націонал-католицького та євроскептичного характеру.

Лідером цієї політичної сили є Кшиштоф Босак, який ходив до української амбасади у Варшаві, щоб “виставити рахунок за надану підтримку” у зв’язку з російською агресією. Він стверджував, що сума перевищує 100 млрд злотих (23 млрд євро).

Босак закликає припинити надання воєнної допомоги Україні. І пропонує вдаватися до шантажу — заборонити транзит зброї, якщо Україна активно обстоюватиме свої інтереси. Наприклад, якщо подаватиме в суд на Польщу.

Нещодавно росЗМІ поширювали новину, що Босак погодився з тим, що Крим — це Росія: “Кшиштоф Босак зазначив, що півострів був зданий Києвом без жодного пострілу, і це було не випадково”.

Кшиштоф Босак на тлі зернової кризи звинувачував уряд Польщі в банкрутстві зовнішньої політики щодо України: “Треба починати грати жорстко, як грають українські олігархи, представлені українськими політиками”.

Не влаштовує “Конфедерацію” і велика кількість мігрантів з України.

“Російська онуча”

У польській мові словосполученням “російська онуча” презирливо називають тих, хто поширює пропаганду на користь Росії або діє на її користь. Представники “Конфедерації” доводять, що заслуговують на таке прізвисько, яке вже звучало на їхню адресу з вуст колег у польському Сеймі.

Наприкінці 2022-го — на початку 2023-го польська фактчекерська організація “Демагог” та Інститут моніторингу ЗМІ спільно дослідили джерела антиукраїнської пропаганди. Результати дослідження засвідчили, що представники “Конфедерації” найчастіше розміщують на своїх соціальних сторінках негативні публікації про Україну.

Наприклад, навіть виконання маленькою дівчинкою пісні “Червона калина”, на їхню думку, є доказом бандеризації Польщі.

Їхні ключові наративи:

Знову вибори

“Конфедерація” активно підтримувала блокування кордонів восени 2023-го під час парламентських виборів у Польщі та під час формування нового уряду й, схоже, розпочала нову кампанію напередодні місцевих виборів, які відбудуться у квітні 2024 року.

За підсумками виборів до парламенту — до Сенату (верхньої палати) та Сейму (нижньої палати) — об’єднання правих сил “Конфедерація свободи і незалежності” здобуло відповідно 6,7% і 7,2% голосів.

Антиукраїнська риторика — ключова теза в передвиборчій кампанії конфедератів, які користуються пасивністю польського уряду та маніпулюють реальними проблемами польських фермерів.

Обіцяна з 20 лютого тотальна блокада — свідчення радикалізації вимог протестувальників, підтримуваних “Конфедерацією”, що поглибить економічні суперечності між Україною та Польщею, а зрештою позначиться на політичній, соціальній та історичній сфері й зіграє на руку Москві.

блокада кордону польща російська пропаганда конфедерація

Знак гривні
Знак гривні