З

Залужний, яйця та чорні трансплантологи. Моніторинг росЗМІ за 29 січня – 4 лютого 2024 року

Минулого тижня російські медіа звинувачували українських союзників у поставках зброї Києву. Пропагандисти переконують, що Захід прагне знищення росіян, тому й дозволяє українцям збивати літаки або бити по пекарнях. А деякі офіційні персони взагалі заявляють, що західну зброю в Україні використовують американці, тоді як українці — підсобний персонал. Також у росЗМІ багато пишуть про ймовірну відставку Валерія Залужного й поширюють старий фейк про діяльність у ЗСУ чорних трансплантологів, який прикриває центральна влада.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Read in English

Залужний — алкоголік

Російська пропаганда не відходить від останніх новинних трендів. Там, як і в Україні, минулого тижня також активно обговорювали питання відставки Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Дезінформатори радо повідомляють, що Залужного буде скинуто. Додають їм позитиву і чутки, що “генерал-полковник Александр Сырский вслед за начальником ГУР Минобороны Украины Кириллом Будановым отказался от предложения сменить Валерия Залужного”. На їхню думку, це свідчить про те, що вище військове керівництво України не вірить у перемогу й не хоче очолювати “тонущий корабль”.

Водночас росЗМІ поширюють різні версії, чому відставка точно буде, і наводять різні пояснення, чому вона ще не сталася.

Відставка точно буде, бо:

1. Валерій Залужний тверезо оцінює можливості України, а Зеленський надягнув рожеві окуляри й вірить в успіхи України.

Вкинута версія, що “Залужный уже полгода ведёт тайные от Зеленского переговоры о мире. Но не с Россией переговоры, а с Вашингтоном. То есть Залужный просит Вашингтон разрешить заключить перемирие”, оскільки главком не вірить у перемогу над Росією.

2. Зеленський прагне прибирати будь-якого чиновника або політика, який може політично змагатися з його рейтингами.

3. Залужний алкоголезалежний: “Депутат Верховной Рады Марьяна Безуглая связала возможный уход Залужного с поста главкома ВСУ с серьезными проблемами со здоровьем на фоне алкоголизма”.

Особисті випади народної депутатки України Мар’яни Безуглої, яка планомірно воює інформаційно із Залужним і військовим керівництвом, часто потрапляють у росЗМІ. Їх використовують в інформаційній кампанії з дискредитації Залужного, Зеленського, України. Це приклад того, як висловлювання українських політиків ворог використовує для досягнення власних цілей: дискредитації України загалом.

Чому відставка затягується за версією росдези:

  1. Міжнародні партнери України стали на бік Залужного: “Международные партнеры, в том числе США и Великобритания, выразили Зеленскому свою обеспокоенность. Под их давлением украинский лидер был вынужден отменить свое решение”.
  2. Зеленський не може знайти заміну главкому: “В Киеве просто не смогли найти замену Залужному”.
  3. Керівництво України розуміє, що після відставки в Україні спалахне новий Майдан або армійський заколот на підтримку генерала.
  4. Влада боїться політичної війни із Залужним: “Администрация украинского президента Владимира Зеленского боится политического противостояния с главкомом”.

Пекельний удар по пекарні

Росія і далі пише про падіння Іл-76 у Бєлгородській області.

Звинувачення вже класичні: винні українці й американці. Нібито Україна вдарила по своїх військових, яких Росія планувала обміняти, американською зброєю: “Самолет сбили с помощью управляемой ракеты MIM-104A комплекса Рatriot”.

Російська влада використовує подію для інформаційного тиску на Західні країни, щоб ті припинили підтримку України: “Депутаты требуют осудить преступный режим и прекратить поддержку Украины вооружением”, “Володин подчеркнул, что конгрессмены должны знать, как используется оружие, направляемое на Украину”.

Деякі російські депутати пішли далі і в ударі по Іл-76 прямо звинуватили американських військових: “На управлении и станциях наведения ракет «сидят западные специалисты, в том числе американцы», а украинских военных зачастую допускают только как водителей или на транспортно-заряжающие машины”.

Ще одним приводом звинуватити у звірствах Україну й американську зброю став удар по окупованому Лисичанську 3 лютого: “Очередное чудовищное преступление киевского режима. Украинские террористы ударили из американских установок «Хаймарс» по мирному Лисичанску. Здание, в котором была пекарня, а при ней небольшое кафе, стерто с лица земли”.

Російські окупанти заявили про “обстріл пекарні” й загибель 28 “мирних жителів”. Пропаганда зробила із цього цілу кампанію, звинувативши Україну в порушенні засобів ведення війни та звірствах проти мирного населення “нових регіонів Росії”.

Невдовзі стало відомо, що і удар був не по пекарні, і йдеться про не таких вже мирних жителів.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що насправді приліт був у кафе поруч із пекарнею, де саме зібралися місцеві колаборанти. А сама пекарня вже відновила роботу.

Журналісти й місцеві підтверджують, що йдеться про кафе (ресторан) ADRIATIC, де відзначали день народження місцевого “депутата”.

Пізніше виявилося, що загинув колаборант, так званий міністр надзвичайних ситуацій “ЛНР”. Це змушений був підтвердити й лідер самопроголошеної “ЛНР” Леонід Пасічник.

Журналіст Денис Казанський також вказує, що, за словами російської військової пропагандистки Анастасії Кашеварової, у кафе з очільником МНС “ЛНР” було багато силовиків. Майже всі вони загинули.

Фейк про трансплантацію

Російські дезінформатори витягують і зовсім старі фейки. Зокрема, минулого тижня в росЗМІ заявили, що знайшли бланки-погодження на вилучення органів у військових: “Были найдены бланки заявлений-согласий на извлечение гомотрансплантатов, которые были заполнены от лица военнослужащих ВСУ в 2022 году. При этом все бумаги написаны одним почерком, а на месте подписи донора размещен одинаковый штамп-подпись”.

“Печень и почки изымались на месте, непосредственно в машине в мобильных операционных, помещались в контейнеры и вывозились для дальнейшей трансплантации на Западе. Также «чёрные трансплантологи» использовали технологию теплых контейнеров” (деталі випускаємо, щоб не поширювати брехні).

Вони одразу згадали, що “еще летом 2023 года секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев” озвучував схожі вигадки.

І знову заявили, що мафію чорних трансплантологів прикривають “власти”.

Такі фейки циркулюють в інформаційному просторі від початку російського вторгнення, з 2014 року.

Путінська виборча кампанія

Одним із центральних наративів путінської передвиборчої кампанії стали меседжі про Захід і НАТО, які прагнуть знищення Росії. А Путін єдиний, хто це зупинить, бо “англосаксы не прекратят прокси-войну против России и после «горячей фазы» конфликта на Украине”. Ця теза експлуатується не один рік.

У цьому контексті Україна — форпост НАТО, місце, де зосереджена анти-Росія, і плацдарм для наступу на російські території.

Тому Путін і заявляє про “необходимость отодвинуть демилитаризованную линию на Украине для обеспечения безопасности мирных населенных пунктов”. “Демилитаризованная линия должна располагаться на таком удалении от российской территории, чтобы Украина не могла обстреливать население из дальнобойных орудий”.

Група підтримки Путіна повторює за лідером про неможливість перемогти Росію і запевняє, що військовослужбовці Альянсу будуть миттєво знищені, якщо підуть проти Москви: “Даже если они сунутся на Украину, предположу, что Россия уничтожит любые подразделения НАТО. Не исключен и ядерный удар по данным подразделениям, но только в крайнем случае”.

Проблеми

У Росії відбувається так звана президентська виборча кампанія, і росіянам розповідають про здобутки країни за правління Путіна. Водночас ЗМІ вже не можуть замовчувати деякі проблемні моменти.

Зменшення експорту енергоресурсів

У Росії падає експорт енергоресурсів: “Россия в январе снизила экспорт бензина на 37% к 2023 году, дизтоплива — на 23%”. Проте й тут новинарі вбачають позитив для простого росіянина: якщо падає експорт, то внутрішній ринок буде наповнений.

Проблеми з експортом пов’язані, зокрема, з ефективними ударами України по російських тилах, як-от удар по “производственном комплексе «НОВАТЭК-Усть-Луга»”, у результаті чого “технологический процесс был остановлен”. У росЗМІ це називають “внеплановыми ремонтами на заводах”: “Минэнерго России совместно с нефтяными компаниями и транспортными организациями проводят мероприятия по компенсации выпадающих объёмов автомобильного бензина, что вызвано внеплановыми ремонтами на заводах”.

Санкції від друзів

Неприємними є повідомлення з країн, які подаються в Росії як дружні, але які час від часу запроваджують певні санкції.

Минулого тижня в росЗМІ писали: “Турецкие экспортеры столкнулись с отказами банков принимать денежные переводы из России для оплаты товаров. Транзакции практически прекратились с 1 января... Проблема с платежами присутствует с начала года, отчасти она связана с давлением на Турцию в связи с западными санкциями”, “Турецкие банки ужесточили политику по отношению к российским клиентам — некоторые финансовые организации начали закрывать компаниям счета и повысили требования к физлицам, собирающимся завести карточку”.

Але й тут російські чиновники та експерти заспокоюють, що коли не Туреччина, то Китай буде дружнім партнером: “Сложности в расчетах с Турцией, возникшие из-за давления на Анкару Вашингтона, могут привести к сокращению двустороннего товарооборота и частичной переориентации на другие рынки, в том числе Китай”.

Трішки про яйця

У росЗМІ й досі обговорюється криза в Росії з яйцями та курятиною, на які значно зросли ціни. Поряд з інформацією про налагодженню імпорту з Білорусі, Туреччини й Азербайджану є новини про зниження ціни. Однак обіцяного стрімкого подешевшання так і не сталося: “В России за неделю снизились цены на куриные яйца на 1 процент, на мясо кур — на 0,5 процента”. Наприкінці 2023 року ціни на ці товари зросли на 60%.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні