П

Путін проти морозу, а американці проти хуситів. Моніторинг росЗМІ за 8–14 січня 2024 року

Минулого тижня російські медіа знову й знову писали про поразки України на полі бою. Хоча фронт стоїть на місці. Пропаганді важливо показати, що так РФ мститься за Бєлгород.

РосЗМІ яскраво висвітлювали візит Путіна на Чукотку. Тут не обійшлося без сенсацій. Перша — Путін вважає радянські мультфільми кращими за голлівудські, друга — Путін не надягає шапку в морозну погоду. Пояснюємо мову пропаганди: президент Росії в курсі про те, що дивляться російські діти, і має відмінне здоров’я.

А ще пропаганда звинуватила Байдена та Зеленського у вбивстві арештованого Гонсало Ліри й раділа ударам США та союзників по єменських хуситах.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Read this article in English

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни

Фантастичні успіхи

Порівняно з попереднім моніторингом кількість новин про поразки України на полі бою збільшилася в 16 разів. Це може бути пов’язано з бажанням пропаганди інформаційно перекрити факти обстрілів Бєлгорода.

Дезінформатори намагаються продемонструвати тотальні перемоги російської армії. На початку січня вони наголошували, що Київ завдає ударів по Бєлгороду через безсилля та невдачі.

Росмедіа прагнуть донести простим росіянам, що РФ мститься за Бєлгород. Меседж такий: Україна обстріляла Бєлгород, а ми вбиваємо їх на фронті.

Також пропаганда намагається підготувати росіян до передачі Україні літаків F-16. Підготовка відбувається з використанням звичного для дезінформаторів лейтмотиву: Україна отримає західну зброю, яка буде одразу знищена.

“Мест не так много. Пригодных аэродромов не так много, что бы не заявляла украинская сторона. Нам понятно, какие аэродромы они используют на постоянной основе”, “При этом вся территория Украины простреливаемая и простреливается регулярно, что радует. И естественно, что они будут прятать самолеты в самых надежных местах, то есть там, где есть железобетонные укрытия — ЖБУ. По ним систематически наносятся удары”.

Зеленський вбив журналіста

13 січня у твіттері з’явилися повідомлення про те, що в українському СІЗО нібито помер проросійський блогер Гонсало Ліра, який має громадянство США й Чилі.

З початком повномасштабного вторгнення Ліра почав активно висвітлювати події в Україні, повторюючи фейки російської пропаганди. Він звинувачував НАТО в наближенні до кордонів Росії; заперечував різанину в Бучі; поширював фейки про біологічну зброю і карти від Міноборони РФ; писав, що президент Володимир Зеленський вживає наркотики, а Україною керують неонацисти; казав, що Росія не стріляє по цивільних, і натомість звинувачував ЗСУ у воєнних злочинах.

У травні 2023 року СБУ затримала Ліру в Харкові за звинуваченням у виправданні збройної агресії РФ (стаття 436-2 Кримінального кодексу). Згодом його відпустили під домашній арешт, але в липні знову заарештували за порушення застави та спробу виїхати з України. Ліру затримали в Закарпатській області. Він намагався виїхати до Угорщини, щоб просити там політичного притулку. Ліру помістили в Харківський СІЗО, де він чекав на суд.

Російська пропаганда одразу знайшла винних. Для Міністерства закордонних справ Росії це передусім Джо Байден: “Ответственность за гибель американского журналиста Гонсало Лиры в украинской тюрьме лежит на Белом доме, считает официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова”. Байден не хотів звільняти Ліру, бо вважає його американцем другого сорту: “К Лире в США было отношение как к гражданину второго или третьего сорта”.

Україну звинуватили в жорстокому поводженні з арештованим: “Киевский режим, виновный в смертельных пытках над журналистом, будет нести ответственность за свою неонацистскую сущность”.

До звинувачень підключилися відомі своїми проросійськими поглядами американці: Такер Карлсон, Ілон Маск, Давід Сакс. “Администрация Байдена явно поддерживала его тюремное заключение и пытки. Несколько недель назад мы разговаривали с его отцом, который предсказал, что его сын будет убит”, — слова Карлсона, які поширюють росЗМІ.

Російські медіа стали одразу заявляти, що Ліра незаконно утримувався не за просування проросійських фейків і наративів, а через критику Зеленського: “Он содержался за преступление, связанное с критикой правительства президента Украины Владимира Зеленского”.

Пропаганда запевняє, що Зеленський хотів смерті Ліри, чого й було досягнуто: “Зеленский уморил до смерти в украинской тюрьме американского журналиста Гонсало Лира за то, что тот разоблачал коррупцию в связке Украина — США”.

Насправді ми не знаємо, що трапилося з Гонсало Лірою, адже поки що немає чітких офіційних повідомлень. Ми лише розповідаємо, як антиукраїнські пропагандисти використовують імовірну смерть людини.

Англосакси б’ють по хуситах

12 січня авіація та бойові кораблі США й Великої Британії завдали ударів по військових об’єктах угруповання хуситів у Ємені, які за підтримки Ірану в останні півтора місяця розгорнули полювання на торговельні судна в Червоному морі й фактично блокують морську торгівлю.

Російська пропаганда одразу заявила про несправедливість ударів і вкотре звинуватила англосаксів у жорстокості та порушенні міжнародного права: “Действия США представляют собой очередной пример извращения резолюции Совбеза ООН. Нанося удары по Йемену, американская сторона пренебрегает международным правом во имя эскалации ситуации”.

Дезінформатори почали виправдовувати напади хуситів на пароплавство. У Росії заявили, що хусити лише вимагали гуманітарної допомоги для населення Гази, тому й захоплювали ізраїльські кораблі: “Хуситы требуют от Израиля не прекращения войны в Секторе Газа, а бесперебойной полной доставки гуманитарной помощи мирному населению Сектора Газа”.

Так звані експерти заявили, що “нынешний удар США по Йемену оскорбительный для Саудовской Аравии”, адже коли Саудівська Аравія просила допомоги США для боротьби з хуситами, то їй відмовили. А тепер американці, керуючись лише власними інтересами, вдарили по хуситах.

Дезінформатори переконують, що США не звертають уваги на інтереси арабів, оскільки американці — расисти у своєму ставленні до арабів: “К арабам они по прежнему относятся с надменностью империалистов, расистов. Используют, а не дружат”.

І радіють розвитку подій, адже для Заходу відкривається новий воєнний фронт, що відволікає світ від війни Росії проти України: “Открылся ещё один фронт”.

А ще там запевняють, що тепер підвищиться ціна на енергоносії, що забезпечить додаткові кошти російському бюджету: “Очень-очень не понравится такое в КСА (Королівство Саудівська Аравія. — Ред.) и ОАЭ (Об’єднані Арабські Емірати. — Ред.). И это ещё больше укрепит отношения КСА с РФ. И это ещё одна гарантия высоких цен на нефть, которую делают совместно РФ и КСА”.

Виборча кампанія. Путін, надягни шапку

“Приезд Путина на Чукотку вызвал панику в США” — так деякі російські ЗМІ описують візит російського президента на Чукотку. І переконують, що у Вашингтоні розцінили візит як “намек на то, что Россия имеет потенциальную возможность дойти до самых границ США через Аляску”.

Візит Путіна на Чукотку 10 січня — це початок його подорожі російськими регіонами в межах виборчої кампанії: “Сегодняшняя поездка Путина является первой региональной в новом году”. Новина потрапила до переліку десяти найзгадуваніших у росЗМІ минулого тижня. Чукотка — найвіддаленіший регіон країни. Путін не був там жодного разу за понад 20 років при владі. Але саме нинішні вибори змусили його здійснити цю подорож.

Тут Путін “поговорил о поддержке семей и о России в целом как одной большой семье, пообещав решить все оставшиеся проблемы участников специальной военной операции”.

“Его спрашивали, успевает ли он заниматься спортом, какой последний музей посетил и какой из них любимый, какие рабочие специальности имеет. Спортом удается заниматься по утрам 2,5 часа в день, любимый музей — Эрмитаж, разряд плотника получил в студенческом отряде, отчитался президент”.

На Чукотці ми дізналися, що, на думку Путіна, радянські мультики кращі за американські: “Смотришь современные мультики западного производства, там все стреляет, скачет, бегает, через полчаса башка отваливается от этого фильма. Как дети только это выдерживают?”.

Пропагандисти не забули нагадати, що Путін без шапки: “Народ требует от Путина надевать шапку на морозе. Всех поразило, что президент даже на Чукотке на морозе был без шапки”.

Цікаво, що пропаганда виконала за нас роботу й сама пояснила, чому Путін так поводиться. Так званий політолог Сергій Марков зазначає: “Путин знает, что для избирателей важно, чтобы у президента было крепкое здоровье. Все помнят больных Ельцина и Брежнева”, “Глава государства в меховой шапке начинает выглядеть как старый член Политбюро ЦК КПСС. "Грибы" их назвали в народе. А это плохо. Поэтому без шапки”.

Для Путіна картинка завжди важливіша за наслідки.

Проблеми

Прориви. Без тепла

У Росії минулий тиждень не обійшовся без проблем у житлово-комунальному господарстві. Новини про часті аварії в системі ЖКГ посіли друге місце серед найзгадуваніших у росЗМІ. Звісно, що аварії, поломки та надзвичайні випадки, як-от у Подольську Московської області, змушують ЗМІ реагувати, а пропаганду працювати на відбілювання центральної та місцевої влади. На початку січня в Подольську без опалення залишилося майже 150 тис. осіб. Люди скаржилися, що замерзали, розкладали багаття на вулиці.

Пропагандисти не говорять про системні проблеми в цій галузі: корупцію, недостатнє фінансування та дефіцит працівників, що виник через мобілізацію. Натомість шукають винних серед працівників цих підприємств. Яскравий приклад із життя в “правовій” Росії — повернення в державну власність Климовського патронного заводу, де міститься котельня, що забезпечує теплом мешканців Подольська. І от Путін особисто повернув завод у держвласність разом із котельнею.

Запчастини до авто

Інша проблема, про яку не можуть мовчати ЗМІ, — ціни на автомобілі та запчастини. Окрім заяв про те, що російський вітчизняний автопром збільшить обсяги, минулого тижня російські експерти повідомили, що китайські автомобілі пройшли тестування в погодних умовах у Росії й не гірші за західні аналоги.

І знову про яйця

Російські медіа повідомляли про великі партії “дружніх” яєць із країн-партнерів, насамперед Туреччини й Азербайджану. Однак у деяких місцях ціни на яйця та курятину так і не знизилися, про що пропаганда також змушена розповідати, водночас запевняючи, що все буде добре.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні