У

Удари по Бєлгороду через відчай. Моніторинг росЗМІ за 1–7 січня 2024 року

Минулого тижня найпопулярнішою новиною в російському інформаційному просторі були обстріли Україною мирного населення Росії. Удари по Бєлгороду назвали актом помсти Києва за поразки на фронті та відчаєм. Пропагандисти переконують, що Зеленський навмисно б’є по мирних мешканцях, у той час як Росія уражає лише військові об’єкти. А смерті українців — наслідок роботи нашої ППО. Україну звинувачують і в іншому. Ніби Київ псує життя німецьким фермерам. Їхні протести пов’язують із допомогою Україні.

Read this article in English

А ще ми у своїх моніторингах приділятимемо увагу передвиборчій кампанії Путіна. Минулого тижня новини про збір підписів на підтримку самовисування Путіна випередили навіть повідомлення про поразки України на фронті.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни

Терористична Україна

Новини про обстріли Бєлгорода минулого тижня домінували в російському інформаційному просторі. 30 грудня в центрі Бєлгорода пролунали вибухи. Губернатор області В’ячеслав Гладков заявив про обстріл ЗСУ. Україну звинувачують у віроломстві й обстрілах мирних росіян. Київ асоціюють із терористами з угруповання ІДІЛ.

Місто перетворюється на прифронтовий населений пункт. Росіянам не розповідають, чому це сталося. У ЗМІ не подають причинно-наслідкового висновку, що війна перемістилась і на територію Росії внаслідок вторгнення РФ в Україну.

Пропагандисти намагаються також уникати повідомлень про обстріли України 29 грудня. Хоча ще напередодні подій у Бєлгороді так звані експерти раділи ударам по Україні: “Сильнейший ракетный удар армии России по всем крупнейшим городам Украины. Видимо, сильнейший за время СВО. Здесь надо подчеркнуть, что армия России наносит удары только по военным объектам, потому что на Украине живут будущие граждане России”.

Повідомлення від дезінформаторів про обстріли Бєлгорода супроводжувалися коментарями, що Київ навмисно вбиває мирних мешканців, тоді як Росія б’є по військових цілях, а загибель українців — результат роботи української ППО: “Почти все гражданские объекты на Украине получают повреждение не от российских ракет, а от ракет ПВО ВСУ. Они ставят свои системы в жилые кварталы”.

Так звані експерти запевняють, що українська влада перетворилася на диктатуру, де править нацизм, а Захід допустив такий хід історії, бо підтримував “госпереворот” (так називають у Росії Революцію Гідності): “Запад проигрывает авторитарной и ультранационалистической Украине, где подавляются национальные меньшинства и политические убийства становятся обычным явлением”.

Обстріли Бєлгорода називають “отчаянным” жестом Києва, який програє війну на полі бою: “Акции бессилия, когда Киев бьет по мирным, потому что ничего больше сделать не в состоянии”.

А щоб заспокоїти росіян і задовольнити жагу до крові, росЗМІ кожний удар по Україні називають актом помсти, який дає результати й наближає перемогу: “Вооруженные силы Российской Федерации провели обстрел территории Киева, Харькова и нескольких областей Украины в ответ на обстрел Белгорода со стороны ВСУ”, “Мэр столицы незалежной Кличко рассказывал об оставшихся без света районах и пригородах, а украинские паблики разрывались: от случилась с украинцами то ли «ответка» на теракты в Белгороде и Донецке, то ли обычная боевая работа, для которой новогодних праздников нет”.

Київ проти німецьких фермерів

Пропагандисти переконують, що Україна завдає шкоди Європейському Союзу. Київ звинувачують в економічній катастрофі в ЄС, у політичних кризах та падінні воєнних ракет на території Союзу.

Минулого тижня українці були звинувачені у втручанні в сільське господарство Німеччини: “Фермеры Германии возмущены вмешательством Украины в сельское хозяйство своей страны. При этом немецкие средства массовой информации не пишут об этом”.

8 січня німецькі фермери розпочали загальнонаціональну акцію протесту, яка триватиме тиждень. Долучилися залізничники. Аграрії виступають проти планів уряду скасувати субсидії на дизельне пальне для сільськогосподарських потреб, а залізничники вимагають зменшити кількість робочих годин і підвищити заробітну плату.

Російська пропаганда одразу пов’язала ці питання з допомогою Україні: “В Германии нарастает восстание фермеров! СМИ скрывают этот бунт и его причины — прекращение субсидирования дизельного топлива, импорт из Украины, соглашение о свободной торговле и регламент ЕС”.

Уряд Німеччини виправдовує свої плани зменшенням субсидій, які завдають шкоди клімату. Вони є частиною бюджетної політики після рішення Федерального конституційного суду. Справді, проблема з важкою сільськогосподарською технікою полягає в тому, що, на відміну від автомобілів, їм немає електричних альтернатив. Тому в цьому питанні є конфлікт між прихильниками зеленої екноміки та сільгосппрацівниками. І це не через Україну.

Водночас в Асоціації фермерів побоюються, що протести можуть використати праворадикали. Зокрема, проросійська партія “Альтернатива для Німеччини”. Президент Асоціації Йоахім Руквід заявив, що участь правих та інших радикальних груп у протестах є небажаною.

Путін стартує

У Росії стартувала передвиборча кампанія Володимира Путіна. Результат відомий заздалегідь, але диктатору потрібно дотриматися формальностей і пройти ритуал.

Минулого тижня новини про проведення збору підписів за самовисування Путіна на посаду президента випередили навіть повідомлення про поразки України на полі бою.

РосЗМІ навіть не створюють картинку “відчайдушної гонки” за президентське крісло. Інших претендентів згадують лише побіжно, в інформативному стилі. У той час як новини про Путіна підкріплюються фразами, що він “настоящий мужик”, “великий лидер”.

Так офіційна пропаганда створює картинку безальтернативності Путіну.

Повним ходом іде роздача грошей. Пенсіонери вже в 2024 році отримають нові пільги, буде збільшено страхові пенсії, проведено індексацію, зросте мінімальний розмір оплати праці, а материнський капітал (державна підтримка сімей, які виховують дітей. — Ред.) збережуть і збільшать.

Про високий рівень інфляції: не переживайте, вона ось-ось знизиться після того, як наведуть лад. Вже скоро. І збільшення банківської ставки — це лише тимчасовий захід: “Высокая ключевая ставка Центробанка носит временный характер, по мере решения вопросов инфляции позиция будет меняться”. Базова ставка банку — це річна відсоткова ставка, яку він визначає як розмір плати у відсотках за різні види кредитів. Чим вона вища, тим дорожчі кредити для позичальника. У грудні Рада директорів Центрального банку Росії на своєму засіданні підняла ключову ставку до 16% — вп’яте за пів року.

Проблеми

Також ми вирішили моніторити внутрішні проблеми, про які пишуть російські ЗМІ. Ймовірно, через дію санкцій вони наростатимуть, і це матиме хоча й не повне, але все-таки висвітлення у ЗМІ.

Яйця

У Росії давно зросли ціни на яйця, але про це й досі пишуть: “Яйца, несмотря на прирост в производстве, по-прежнему не дешевеют. В отдельных точках десяток продают за 200–220 рублей”. Пропаганда пояснює: це через підвищення рівня життя росіян. Просто зросли споживання та попит.

Авто

Проблема з подорожчанням автомобілів. Спеціалісти заявляють, що “с начала 2023 года новые иномарки прибавили в стоимости 27%. В 2024 году цены могут подскочить еще на 20–40% в зависимости от бренда и комплектации”. Однак експерти кажуть, що ситуацію виправить власне виробництво, адже після імпортозаміщення Росія ось-ось розпочне потужне виробництво.

Пальне

Коли росіяни переживають за ціни на пальне, їх також заспокоюють: “Цены на бензин — вторая по значимости боль россиян в прошлом году… Меры властей по ограничению экспорта нефтепродуктов слегка стабилизировали цены, однако уже к концу декабря цифры снова поползли вверх” — “роста розничных цен на бензин ждать не стоит”.

Курс рубля

А от курс рубля до долара стабілізується. У росЗМІ мляво пояснюють, що це результат втручання держави у фінансову систему. І лише деякі експерти переконані, що після виборів курс знову почне швидко змінюватися: “В ближайшие два-три месяца рубль, по всей видимости, будет держаться на уровне 87–92 рубля за доллар. Но в дальнейшем картина, увы, складывается не в пользу укрепления российской валюты”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні