М

Метрошкола в Харкові. Як організоване навчання під землею

Щоб організувати навчання в Харкові офлайн, міськрада влітку 2023 року почала обладнувати класи в приміщеннях метро. Як функціонує метрошкола наприкінці першого семестру навчання, скільки дітей може там навчатися, яке ставлення батьків і вчителів та які плани на майбутнє, читайте в матеріалі студентки УКУ Катерини Бортняк.

Клас у харківській метрошколі. Фото: kharkivosvita.net.ua
Клас у харківській метрошколі. Фото: kharkivosvita.net.ua

До вересня 2023 року в харківському метро облаштували 17 кабінетів площею 40 кв. м кожен із вентиляцією та шумоізоляцією, партами та необхідним обладнанням. Розраховані класи на 20 дітей. Загалом у планах було набрати близько тисячі школярів. Навчальні приміщення обладнані на п’яти станціях метро й працюють як аудиторії, тобто не закріплені за певними класами. Метрополітен тим часом продовжує роботу, кабінети розміщені не на ярусі колій, а між станціями в підземних переходах, які частково перекрили для руху пасажирів.

Повноцінно метрошкола запрацювала з 4 вересня. Навчання відбувається у дві зміни: з 9:00 до 12:00 та з 13:00 до 16:00. До станції метро дітей у супроводі педагога та поліції підвозить шкільний автобус.

19 аудиторій на 5 станціях

Станом на 11 грудня 2023 року в метрошколі навчається вже 2142 дитини в 106 класах. Обладнано 19 кабінетів на п’яти станціях метро: “Перемога”, “Університет”, “Метробудівників”, “Тракторний завод” та “Академіка Павлова”, прокоментували в департаменті освіти Харківської міської ради.

Для перевезення дітей у місті запровадили 12 маршрутів, на яких курсує 20 автобусів.

Навчальні приміщення в переходах харківського метро. Фото: kharkivosvita.net.ua
Навчальні приміщення в переходах харківського метро. Фото: kharkivosvita.net.ua

Учні відвідують метрошколу не весь тиждень. Перший і другий класи ходять три дні на тиждень, треті й четверті — два. За три години зміни проводять по три уроки.

“Для першачків це читання, математика, письмо, а для учнів середньої школи українська мова та література, математика, історія. Уроки триватимуть по 30 хвилин для перших і других класів, 40 хвилин для третіх класів і 45 хвилин починаючи з п'ятого класу”, — розповідала директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко на брифінгу 31 серпня 2023 року. Учні старшої школи також відвідують заняття в метро за змінним графіком, прокоментували в департаменті освіти Харківської міської ради.

А для найменших учнів на деяких станціях, де достатньо простору, зокрема на станції “Академіка Павлова”, облаштовані ігрові зони.

“Там карематики лежать різнокольорові, іграшки. Їм є куди навіть вийти й просто пострибати”, — розповідає мама першокласниці Наталія і додає, що навчання офлайн дуже було потрібне її доньці, яка тільки пішла до початкової школи, адже так дитина залучена до процесу й менше відволікається.

Бюджетним коштом у метро для школярів організували також харчування. “Це булочка з відбивною, консервованою кукурудзою та соком. Діти їдять у кабінетах і потім продовжують навчання”, — каже Наталія.

На станціях працюють психологи та медики, які за потреби можуть оперативно надати дітям необхідну допомогу. Також у метрошколі чергують представники Нацполіції та ДСНС.

“Віддаємо дитину на вході: охоронець відчиняє двері, заводить. Я помахала, побачила у вікно, що вона пішла в клас, і все. Забираємо також перед входом”, — розповідає Наталія і додає, що діти не можуть вибігти до колій, бо на вході в приміщення школи є чергові.

Чергують поліція і ДСНС

Усі дозволи ДСНС на навчання в метро міська рада отримала, стверджують там. Навчання офлайн дозволили лише в захищених спорудах, якими є станції метрополітену. Місця, де відбуваються заняття, мають бути укриттями й відповідати санітарним нормам.

Спеціалісти ДСНС разом із Нацполіцією та органами місцевого самоврядування обстежили станції метро і на п’яти з них погодили облаштування навчальних приміщень, які не перешкоджатимуть пасажирському трафіку й відповідатимуть вимогам до навчальних закладів.

“Наразі вирішили, що на час навчання дітей у приміщеннях метрополітену там будуть посилені патрулі Нацполіції і чергуватимуть наші фахівці”, — прокоментував т. в. о. начальника Головного управління ДСНС України Сергій Чабань на брифінгу 30 серпня 2023 року.

Чому обирають офлайн і онлайн

Щоб влаштувати дитину в метрошколу, її потрібно записати до школи, як закріплена за певною станцією метро. Тому багато батьків вирішило не переводити своїх дітей з онлайн-навчання до метрошколи.

“Я не бачу сенсу в четвертому класі переводити дитину в іншу школу до іншого вчителя, щоб двічі на тиждень позайматися по три години офлайн. У нас останній рік початкової школи. Навіщо смикати дитину, якщо наступного року все одно все по-новому буде”, — коментує мама четвертокласниці Ольга.

Діти не можуть вибігти до колій — на вході в приміщення школи є чергові

Вчителі метрошколи зазначають, що ефективність навчання офлайн вища навіть для сташокласників, які достатньо дорослі, щоб утримувати увагу і в онлайні. Десятий та одинадцятий класи готуються в школі до випускних іспитів.

“Заняття з 10-м класом — це суто підготовка до НМТ (національного мультипредметного тесту. — Ред.), ми не проходимо програму 10-го класу. 11-й клас займається в інший день і має інші уроки: українську й англійську мови. У наступному семестрі відбудеться зміна: 10-й клас вчитиме мови, а 11-й повторюватиме історію та математику”, — розповідає вчителька історії Владислава і додає, що з її досвіду навчання офлайн все ж таки ефективніше, ніж онлайн. І учні не відволікаються, і вчителька одразу бачить, що вони розуміють, а що ні.

Втім, навіть попри звукоізоляцію, вібрації поїздів чути. Але діти перебувають там не більш як три години і не щодня, тому, впевнена Владислава, це не проблема.

Вона також уточнює, що технологічно метрокласи навіть виграють у звичайних шкіл.

“У метрошколі хороше технічне оснащення: дошки, проєктори. Майже в кожному класі є екран, телевізор чи проєктор. Раніше у звичайних школах такі умови були не в кожному класі. Наприклад, був один проєктор на школу, і мусили ділитися”, — каже Владислава.

Підземні школа й садочок

З освітніх планів на майбутнє міська рада називає відкриття підземної школи й дитячого садочка в метро.

Будівництво підземної школи мають завершити в січні 2024 року. У ній зможе навчатися до 900 дітей у дві зміни.

“У вересні, коли метрошколу тільки запустили, ми мали 800 учнів, а сьогодні там навчається 2108 школярів. Попит дуже високий, але можливості метрополітену обмежені. Тому ми розпочали будівництво справжньої школи під землею. Сподіваємося, що в січні вже побудуємо”, — зазначив міський голова Харкова Ігор Терехов в ефірі національного телемарафону 2 грудня 2023 року.

Дитячий садочок у метро працюватиме з 6 січня 2024 року. Також заняття проводитимуться щосуботи у дві зміни: з 10:00 до 12:00 та з 13:00 до 15:00. Садочок обладнають на тих самих п’яти станціях, що й школу: “Університет”, “Перемога”, “Академіка Павлова”, “Метробудівників” і “Тракторний завод”, повідомляє Харківська міська рада.

Станом на 7 грудня 2023 року до метросадочка вже записали 400 дітей.

“Це 15% усіх дітей, які потім підуть у Харкові до першого класу”, — повідомив Терехов.

За даними департаменту освіти Харківської міськради, цього навчального року (2023/24) збільшилася кількість школярів, що перебувають у Харкові. Торік у місті залишалося 39% усіх школярів (44,6 тис.), цього року — 47% (52,4 тис.). 34% школярів (37,8 тис.) виїхали за кордон, 8% (9,3 тис.) перебувають у Харківській області, а 11% (11,4 тис.) — у межах України.

школа укриття харків метро навчання

Знак гривні
Знак гривні