В

Велика добірка українських ютуб-каналів для дітей та підлітків

Ми підготували велику добірку з понад 70 україномовних каналів, що підійдуть дітям та підліткам. У добірці є анімація, казки, канали на науково-популярну, історичну та культурну тематику, огляди ігор та летсплеї (коли ведучий грає і коментує), кіноогляди, канали, що спеціалізуються на вивченні іноземних мов і підготовці до екзаменів, б'юті-блогерки та просто канали підлітків, які розповідають про своє життя.
До цієї добірки ми включили також канали, які не орієнтовані спеціально на дитячу чи підліткову аудиторію, але мають контент, що може бути їм цікавий: хобі, мода, ігри тощо.

Готуючи добірку, ми помітили, що деякі блогери із сотнями тисяч підписників здобули популярність, роками продукуючи російськомовний контент, але після повномасштабного вторгнення перейшли на українську: хтось одразу, хтось через кілька місяців, хтось через рік. Ми включили до нашої добірки кілька таких каналів, які більше не випускають російськомовних відео і мають достатньо україномовного контенту.

Хоча на ютубі є чимало відео з поміткою 0+, дитяча психологиня Катерина Гольцберг застерігає: дітям до трьох років дивитися мультики небажано. Проте небагатьом батькам вдається дотримуватися таких настанов.

Перший контент для дітей від трьох років — мультфільми та відео — має бути повільним. “Батькам вони можуть здаватися нудними, але для дітей це саме те, що потрібно”, — зауважує експертка.

Психологиня радить батькам малюків уникати екшн-сюжетів, у яких персонажі не говорять, бо це шкодить розвитку мовленнєвої активності дітей. Такі сюжети буквально утримують малюків біля екранів, вони не можуть відволіктися, що спричиняє залежність.

Перегляд відео не повинен впливати на звичайний графік життя дитини, заміняти ігри на свіжому повітрі, витісняти живе спілкування з друзями тощо.

Анімація і казки

Бробакс (50 тис. підписників) — канал з анімаційними та пізнавальними відео, а також казками та мультиками жестовою мовою. Ролики на каналі не лише розважальні, а ще й навчальні. Вони допомагають дітям боротися зі своїми страхами, соціалізуватися та розважатися.

Янко Гортало (48 тис. підписників) — на каналі зібрано десятки розвивальних відео на різну тематику — від комашок та морських мешканців до геометричних фігур та основ лічби.

Планета казок (16 тис. підписників), Казка на вушко (57 тис.), СВІТ КАЗОК 🇺🇦 (62 тис.), Чарівна Хатинка — казочки-оповідки для малечі (8 тис.) — канали з аудіоказками, які можна вмикати дітям.

Тося Читає Казки (6 тис. підписників) — канал, що цікавий не лише авторською яскравою начиткою книжок і музичним супроводом. Авторка також озвучує українською англомовні та польськомовні книжки.

ПЕРШОСВІТ I анімаційний канал для дітей (51 тис. підписників) — канал із піснями, легкою анімацією та пізнавальними відео. Пісні допоможуть дитині розвинути мовленнєвий апарат і дізнатися більше про навколишній світ.

Brave Bunnies українською — Офіційний канал (12 тис. підписників) — розважальний канал для дітей, головними героями якого є різні звірятка, які досліджують світ разом із глядачами.

Shurubura (1,5 тис. підписників) — оскільки на ютубі немає офіційного каналу відомого мультсеріалу “Свинка Пеппа” для України, автори публікують культову анімацію для дітей в українській озвучці.

LearningUa (40 тис. підписників) — автори каналу розповідають про науку простою мовою для дітей та підлітків. Глядачі можуть дізнатися про життя комах, чудеса світу та цікавинки природи. Є також чимало навчальних відео для школярів.

Телеканал ПЛЮСПЛЮС (144 тис. підписників) — мультфільми для найменших глядачів та пізнавальні відео для школярів. Важливою частиною проєкту є цикл відео “Добро перемагає зло” про війну в Україні.

Книга-мандрівка. Україна (80 тис. підписників) — до повномасштабного вторгнення автори каналу розповідали дітям про цікаві моменти з історії України. А нині проєкт орієнтований на освітні мультфільми, що розповідають дітям про боротьбу українців і життя під час війни.

Огляди ігор

OLDboy (194 тис. підписників) — авторський канал про відеоігри українською. GTA 5, The last of us, Red dead redemption — можливо, дорослим ці назви ігор нічого не скажуть, але вони відомі багатьом підліткам.

Саня — Майнкрафт (144 тис. підписників) — Саня спеціалізується на летсплеях (формат, коли автор відео грає і коментує свою гру) за грою “Майнкрафт”. Також у нього є канал Саня в шортах про всесвітньо відому гру “Роблокс”.

Kasper Hola (134 тис. підписників) — автор каналу популяризує все, що пов’язано з Україною, за допомогою “Майнкрафту”. У своїх відео хлопець будує метро на Троєщину та навіть реальну мапу України.

Лупрей — Майнкрафт Українською (104 тис. підписників) — ще один канал про те, що і як можна збудувати в “Майнкрафті”. Автор збудував Золоті ворота, Володимирський собор та навіть АТБ у цій популярній грі.

стасія (5 тис. підписників) — Стасія знімає летсплеї на одну з відомих сучасних ігор Sims. Вона створює власну династію, змінює долі персонажів, проходить цікаві завдання та будує житло мрії для своїм сімсів.
FiWi огляди (2 тис. підписників) — автор каналу розповідає про незвичайні набори “Лего”, лімітовані мініфігурки й показує свої саморобки.

Саморозвиток

Вова Романченко (317 тис. підписників) — автор (підліток) описує свій канал так: “Як тільки дізнаюся, про що конкретно мій канал, одразу повідомлю”. Він розповідає про пошуки себе, побут за кордоном і саморозвиток.

EdEra (125 тис. підписників) — студія онлайн-освіти пропонує безплатні курси на різну тематику як для дітей та підлітків, так і для дорослих. Зокрема, є історії успіху відомих українців, відео на теми фактчекінгу та медіаграмотності.
Кіп Гоінг (44 тис. підписників) — автор каналу розповідає, як позбутися залежності від смартфона й планувати свій день. Контент дуже різноманітний і допоможе поліпшити самодисципліну й побороти прокрастинацію.

Іванна Малій (30 тис. підписників) — авторський канал про урбаністику. Про те, як функціонує сучасне місто, чому авто на дорогах — це зло, та багато іншого. Відео допоможуть краще зрозуміти міста, у яких ми живемо.

GoITeens (10 тис. підписників) — автори каналу розповідають, як навчитися базового програмування на прикладі популярних ігор “Майнкрафт” і “Роблокс”.

Anuta Mo (421 тис. підписників) — у своїх відео Анна розповідає про пошуки себе, вигорання, мотивацію та її відсутність, самостійне життя та багато чого іншого. До жовтня 2022 року її канал був російськомовним.

Наукпоп

Клятий раціоналіст (317 тис. підписників) — один із найпопулярніших науково-популярних каналів українською мовою. Автор розбирає і пояснює поширені міфи й упередження в різних сферах життя.
Цікава наука (261 тис. підписників) — автори проєкту перекладають та озвучують науково-популярні й освітні відео на різні теми.

Чотири сторони (170 тис. підписників) — автор каналу розповідає про те, як влаштований сучасний світ: про швидкий розвиток Китаю та Сінгапуру, чому Африка бідна, звідки гроші в Північної Кореї, чому Бразилія не стала наддержавою.

Довколаботаніка (25 тис. підписників) — ненудні історії про тваринний і рослинний світ, про науку: кому й за що дали Нобелівку та Ігнобелівку; історії про вчених, про динозаврів, про шкідливі звички тощо.

DREAM SCHOOL (24 тис. підписників) — канал приватної школи, що пропонує дистанційне навчання. На ньому в цікавих форматах подані теми й факти зі шкільної програми і не тільки.

ArteFact (6 тис. підписників) — на каналі зібрано анімаційні історії про Україну та світ, про людей, про цікаві факти і явища.

Історія і культура

імені Т.Г. Шевченка (910 тис. підписників) — брати Капранови розвінчують міфи світової та української історії, розповідають цікаві факти про різні країни, про створення пропаганди й таємниці історичних подій.

Історія без міфів (767 тис. підписників) — канал про минуле України та світу. Спростування антинаукових міфів, фейків і стереотипів про Україну та українців.
WAS: Популярна історія (395 тис. підписників) — автори каналу фокусуються на маловідомих історичних фактах, обирають несподівані ракурси, щоб розповісти про загальновідомі події та явища.
Хащі (363 тис. підписників) — канал про українські містечка та глухі села, забуті й знищені війною куточки України, їхню історію та мешканців.
Андрій Шимановський (116 тис. підписників) — Андрій відомий в українському тіктоку своїми відео про українську мову. На своєму нещодавно створеному каналі розповідає про історію української мови в дуже простій для розуміння формі.
Світлотінь (29,1 тис. підписників) — канал розповідає про невідомі сторінки історії світу та України. У списках відтворення є розділи про Європу, Азію, українську культуру та воєнну історію України.

Огляди кіно і музики

Загін Кіноманів (641 тис. підписників) — автор каналу український актор Віталій Гордієнко описує його так: “Із часом канал про кіно перетворився на канал про сенси, змісти та культурний простір, іноді з часткою гумору”.

Geek Journal (356 тис. підписників) — автор робить огляди українських та світових фільмів, спростовує російську пропаганду в серіалах та кіно й просуває український продукт.

Bezodnya Music — Українська музика (127 тис. підписників) — на каналі є огляди новинок української музики та шоу-бізнесу, біографії відомих українських артистів.

Біографер (122 тис. підписників) та ENKO (32 тис. підписників) — пов’язані між собою канали публікують документальні відеоісторії про світових зірок кіно та шоу-бізнесу.

Раш Тейлз (32 тис. підписників) — канал позиціюється як “українська гік-спільнота”. Глядачам обіцяють огляди найкращих і найгірших епізодів фільмів і серіалів, а також новини.

Cozylina (26 тис. підписників) — авторка каналу робить огляди українських телешоу, розповідає про зірок і серіали.

WELL MOVIE (27 тис. підписників) — автор допоможе розібратися в кіно й навчитися відрізняти добре від поганого.

фінчер кубриком (23 тис. підписників) — канал про кіно та серіали, який розповідає не лише про акторів, сценаристів і режисерів. Авторка заглиблюється у візуал кожної кінострічки й розповідає маловідомі факти.

міська божевільна (18 тис. підписників) — “Я тут просто роблю крінжові огляди, тому що чого б і ні” — так описує авторка свій канал із кінооглядами.

кіноклуб «ПРОМІНЬ» (8 тис. підписників) — на каналі виходить авторське розважальне шоу про кінематограф. Автор проєкту робить огляди світового кіно та ретрофільмів.

Вивчення мов

Free In Talk – уроки польської мови (84 тис. підписників) і Польська мова | PolskiTu (27 тис. підписників) — на сьогодні польська є однією з найпопулярніших для вивчення мов в Україні. Ці два канали полегшать вивчення й зроблять процес цікавішим.

Englishdom — онлайн-школа англійської (105 тис. підписників) і Green Forest | Англійська мова (48 тис. підписників). На каналах, що належать мовним курсам, пропонують запам’ятовувати нову лексику через розваги, дивлячись “Зоотрополіс” чи слухаючи нову пісню The Weeknd.

Victoria Vlasova (9 тис. підписників) — Вікторія допоможе розібратися в складній граматиці фрацузької мови, полегшить вивчення лексики та познайомить із культурою Франції.

Стиль і краса

Diana Suvorova (575 тис. підписників) — найбільший канал про косметику українською мовою (до повномасштабного вторгнення був російською). Канал для дорослих, але буде цікавим і дівчатам-підліткам. Авторка робить огляди і люксових брендів, і найдешевшої косметики.

This is Stefy (198 тис. підписників) — Стефі розповідає про своє життя в Італії, знімає румтури і влоги, огляди косметики та багато іншого.
Luiza Milovanova (71 тис. підписників) — авторка знімає огляди косметики, влоги про своє життя, переїзд від батьків та подорожі. Перше її відео російською мовою, але решта українською.

Лада Холі (10 тис. підписників) — авторка розповідає про новинки косметики, повторює макіяжі відомих зірок і робить огляди різних боксів.

Нафаня (7 тис. підписників) — Анастасія спеціалізується на мейкапі. Розповідає у відео про своїх фаворитів у косметиці, обновки, робить огляди цікавих продуктів, вчить робити макіяж і доглядати за шкірою.
Katya Svoya (22 тис. підписників) — авторка каналу “про шмот, бʼюті та модників Києва” робить проєкт “Що ти носиш”: гуляє Києвом і запитує людей, у що вони вдягнені.

Хобі

Babakin (55 тис. підписників) — канал спеціалізується на моделізмі (став україномовним після повномасштабного вторгнення). Артем показує цікаві моделі: від макетів залізниці та військової техніки до масштабних проєктів із моделювання.
Пані Анта ARF — YouTube (44 тис. підписників) — на каналі Анти можна знайти все про малювання: від оглядів скетчбуків і фарби до туторіалів із використання різних матеріалів.

ПРОЛІТ (21 тис. підписників) — канал про літературу. Авторка робить огляди книжок: світової та української класики, детективів, коміксів.

Asinastra (1 млн підписників) — художниця стала популярною завдяки авторським стікерпакам і листівкам, перейшла на українську мову зовсім недавно, кілька останніх відео українською. На каналі є лайфхаки з малювання на планшеті, історія створення наклейок і просто трохи лайфстайлу.

Підготовка до іспитів

iLearn (131 тис. підписників), ZNOUA (174 тис.), TURBO ZNO (42 тис.), на всі двісті (143 тис.), ЗНОХАБ (62 тис.) — на цих каналах багато цікавого контенту, що допоможе підліткам підготуватися до іспитів: відеоуроки, лекції та інші матеріали. Також є огляди університетів та умов проживання в студентських гуртожитках.

Різне та розваги

Рома геній (217 тис. підписників) — Роман робить огляди актуальних новин. Він описує свій канал так: “Це канал про українців, крінж, країну, приколи та дорослішання нації”.

БУРСТ (209 тис. підписників) — канал про все й про всіх: від оглядів товарів з “Аліекспресу” та старих іграшок із “Макдональдсу” до досвіду виживання 24 години без світла.

MAG Stories (127 тис. підписників) — авторський канал Анастасії Макаренко про новини в різних сферах життя в Україні.

Бабине Алое | Реддіт українською (78 тис. підписників) — Реддіт — популярна в США онлайн-платформа, де люди можуть обговорювати різні теми, розповідати цікаві історії з життя.

Неїжко (63 тис. підписників) — огляди їжі з фастфудів і продуктів із супермаркетів.

Аудіокниги Українською — Студія КАЛІДОР (41 тис. підписників) — як зазначає в описі автор каналу, він створив його, щоб начитувати книжки синові, коли той із мамою виїхав за кордон через війну. На запитання Texty.org.ua щодо авторського права відповів, що діє відповідно до вимог видавництв та авторів.

ютуб україномовний контент відео огляд

Знак гривні
Знак гривні