У

У Європі частка вразливої до пожеж території збільшилась удвічі за 50 років (КАРТА)

Від початку 1971 року частка Європи, що постала перед загрозою високого або екстремального ризику пожеж, зросла від 20% до майже 40%. Найсприятливішу для пожеж погоду зафіксовано на півдні Європи — в Іспанії, Португалії, Італії та Греції.

Іспанське видання CIVIO проаналізувало історичні дані індексу пожежного ризику від Copernicus Emergency Management Service за останні 50 років. Наводимо нижче скорочений текст. Матеріал опубліковано в рамках співпраці ТЕКСТів з Європейською мережею журналістики даних EdjNet. Дякуємо колегам із CIVIO за підготовку детальних інтерактивних карт для видань-партнерів.

В Україні динаміка не така істотна, як у названих країнах, проте за останні 50 років у нас також істотно зріс ризик пожеж через погодні умови.

На карті нижче можна побачити суттєву інтенсифікацію ризику впродовж останніх 20 років здебільшого на півдні та сході країни. Карта інтерактивна, тому обирайте потрібний рік і дивіться деталі.

Погодні умови — не єдине, що сприяє масштабним пожежам: українці також палять листя, сміття, стерню та очерет. Наше окреме дослідження про пожежі можна переглянути тут.

В останні роки сусідні з Україною Румунія та Болгарія серйозно потерпають від сприятливих до пожеж погодних умов.

Як зазначає CIVIO, у 2022 році 70% території Болгарії перебувало під дуже високим або високим ризиком, порівняно з 23% 50 років тому. Схожа ситуація спостерігається в Бельгії, Франції, Німеччині, Албанії та Люксембургу, де площа вразливої до пожеж території збільшилася від менше ніж 25% раніше до понад 50% торік.

Румунія у 2022 році, відповідно до звіту Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії (JRC), мала найгірший рік за останнє десятиліття з погляду площі, спаленої пожежами, — вона втратила близько 162 518 га. Більшість цих пожеж сталися протягом березня.

В останні роки лісові пожежі також стали серйознішими у країнах Центральної, Східної та Північної Європи. 2018 рік був особливо несприятливим для Швеції. Тоді 49% території Швеції в середньому перебували в зоні високого ризику, а 14% — у зоні найвищого. По всій країні згоріла рекордна кількість гектарів — значно більше, ніж за будь-який інший рік упродовж попереднього десятиліття.

Досліджуйте ситуацію в інших країнах Європи на інтерактивній карті нижче.

У звіті Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) "Управління лісовими пожежами в умовах зміни клімату" зазначено, що "...зміна клімату посилює ризик виникнення лісових пожеж. Підвищення атмосферних температур, зміна режиму опадів, сухість ландшафту, зміна вітрового режиму та грозових розрядів збільшують імовірність лісових пожеж".

Тривалість сезону лісових пожеж також збільшується. У середньому вона зросла на 27% у всьому світі в період від 1979-го до 2019 року, йдеться у звіті ОЕСР.

До 2021 року Індекс пожежної небезпеки містив п'ять категорій: низький, помірний, високий, дуже високий та екстремальний ризик. Від червня 2021-го Copernicus додав додатковий рівень: "дуже екстремальний" — ризик для значень індекса вище від 70.

Європа EDJNet інтерактив пожежі карта

Знак гривні
Знак гривні