Я

Якщо конфлікт затягнеться, то Глобальний Південь може стати на сторону палестинців. Це ламає плани України

Як ХАМАСівцям вдалося проникнути на територію Ізраїля, чи буде війна з Іраном і що чекає на Україну, якщо конфлікт на Близькому Сході затягнеться? Про це та інше ТЕКСТИ поговорили з директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом.

Детальний план та імпровізація

— Як ХАМАСівцям так легко вдалося здолати опір ізраїльтян, і чому не спрацювала славнозвісна ізраїльська розвідка?

Ну, це ситуація, коли ти працюєш над тим, щоб забезпечити контроль над певною територією, а хтось працює, щоб цей контроль обійти. Це гра у дві сторони, і цього разу ХАМАСівці виявилися спритнішими. Вони вивчили поведінку ізраїльтян, їхні безпекові протоколи — і вже діяли, виходячи зі здобутої інформації. Думаю, рядові ХАМАСівці не знали всього плану дій, вони просто готувалися до операції. Тому ізраїльські спецслужби й не мали достатньо інформації про цей напад.

— Усе, що сталося потім, — це частини якогось детального плану?

Думаю, ХАМАСівці й самі не сподівалися на такий легкий успіх. Тому коли вони не зустріли належного опору, то почали імпровізувати.

— Тобто все це спочатку було задумано як звичайний рейд на ворожу територію із захоплення полонених?

Думаю, що так. Операцію задумували як масштабний рейд, у якому все пішло як по маслу, значно краще, ніж вони сподівалися, — й ХАМАСівці захопилися. Коли не бачиш жодного опору, то починає нести, втрачається відчуття реальності. Щось таке і сталося.

Роль Ірану

— А яка роль Ірану в цьому?

Звичайно, здійснення такої масштабної операції було б неможливим без залучення фахівців. А Іран справді має хороших фахівців зі здійснення таких рейдів.

Є відмінність, чи ХАМАС діяв за вказівками Тегерану, чи лише узгоджував свої дії з іранцями

Припускаю, що багато хто з ХАМАСівців міг проходити підготовку в іранських навчальних таборах. Тому іранці так чи так причетні до того, що сталося. Інше питання, чи всю операцію було санкціоновано Іраном й ХАМАС діяв за вказівками Тегерану, чи лише узгоджував свої дії з іранцями.

Відмінність ніби невелика, але дуже промовиста. Я схиляюся таки до другого варіанту.

— А навіщо все це треба було іранцям?

Є версія, яку доволі важко спростувати, що іранцям це було потрібно, щоб зірвати план зі створення оборонного союзу США — Саудівська Аравія — Ізраїль. Створення такого союзу ініціювали американці, й там ніби кожна сторона мала отримати якісь своє преференції. Поки лише тривали перемовини й консультації, але, можливо, Ірану це не дуже подобалося, тому він вирішив просто зірвати весь план.

Під час переговорів саудити також ставили питання про створення й визнання Палестинської держави, а це вже було не дуже вигідно самим ХАМАСівцям, які, як кажуть, втрачали підтримку населення.

Пам’ятаймо, що від 2008 року ізраїльтяни здійснювали повноцінну блокаду регіону. Тому ХАМАС потребував якоїсь гучної події, і це якраз збіглося з інтересами Ірану. Так усе й закрутилося.

— Наскільки зараз узагалі ймовірна повномасштабна війна між Ізраїлем та Іраном?

Думаю, американці не дадуть цьому статися. Для них це просто страшний сон — війна з Іраном. З країною, у якій понад 80 млн населення й купа зброї. Хто здійснюватиме сухопутні операції в Ірані в разі війни? Певно, що не ізраїльтяни. Усе це ляже на плечі американців.

Ударів по військових заводах в Ірані не буде

Тому вони не зацікавлені в такому розвитку подій. Звичайно, якщо буде прямий удар Ірану по ізраїльській території, то далі все можливо. Але Іран не такий дурний, він використовуватиме для цього свої проксі-загони.

— Тобто якихось точкових ударів ізраїльтян по тих самих фабриках з виробництва "Шахедів" та іншої зброї ми теж не побачимо?

Думаю, що ні. Американці цього не допустять.

Російська гра

— Чи проглядається у цьому всьому якась роль Росії?

Росіяни намагаються зайняти традиційну для них роль посередника. Вони не готові повністю розірвати відносини з Ізраїлем і намагаються підтримувати якусь комунікацію. Але росіяни обмежені в маневрі через союзницькі відносини з Іраном.

І вони, певно, розуміють небезпеку цього конфлікту. Бо якщо Іран втягнеться у війну — це абсолютно не доконано, але раптом усе ж станеться, — то росіянам доведеться визначатися. І тоді ця історія набуде вже іншого характеру. А поки що вони й далі маневрують, щоб залишатися над зіткненням; намагаються вдати, що вони тут ні до чого.

— Але вони таки до чогось дотичні?..

Росія, як і Іран, присутня і в Іраку, й у Сирії. І цілком можливо, що в тих навчальних таборах у цих країнах, де навчалися ХАМАСівці, були й російські інструктори. Наприклад, активне застосування ХАМАСівцями дронів по ізраїльтянах, може бути одним з наслідків такого навчання.

— В українському "інтернетно-експертному середовищі" популярна думка, що після всіх цих подій Ізраїль, так би мовити, повернеться обличчям до України й ми побачимо нову якісну українсько-ізраїльську дружбу. Наскільки це реально?

Я хотів би помилятися, але найімовірніше, що все залишиться так, як і було. Ізраїльтяни й далі використовуватимуть Росію для певних консультацій з тим самим Іраном. Водночас і росіяни будуть розігруватимуть цю карту. Розповідатимуть, наприклад, ізраїльтянам, що це вони стримали Іран від нападу на них.

Screenshot 2023-10-11 021222

Удари ізраїльської армії по Газі

— А що ізраїльтяни думають робити з Сектором Газа, де, до слова, проживає 2 млн людей?

Думаю, вони поки що нічого не планують. Зараз це більше акт помсти за злочини, вчинені ХАМАСівцями. Першочергове завдання для них — знищити ХАМАС. Вочевидь, на нас чекає воєнна операція з великою кількістю жертв.

— Тобто це не закінчиться ні завтра, ні післязавтра?

Найімовірніше, що ні. Нетаньяху говорить про місяці. Також можливий варіант, як з облогою Бейрута (у 1982 році ізраїльтяни атакувати місто, в якому засіли палестинці, з моря, повітря та землі, перекриваючи постачання продовольства та води, аж поки ті покинули його — ТЕКСТИ). Можливо, саме цей варіант на якомусь етапі виникне як компромісний.

— Як загалом цей конфлікт впливатиме на Україну?

Якщо конфлікт закінчиться швидко, то нічого особливо негативного він для нас не матиме. Але якщо затягнеться, то, звичайно, це ускладнить і нашу ситуацію.

Довгий конфлікт завжди залучає різних гравців на різних рівнях. У нас, наприклад, були плани взаємодії з Глобальним Півднем. А тут це все може зійти нанівець.

— Глобальний Південь може зайняти сторону палестинців?

У міру того, як з’являтиметься дедалі більше зображень руйнувань і вбитих палестинців, — то, найімовірніше, що так.

іран ізраїль росія семиволос хамас

Знак гривні
Знак гривні