У

Україна — агресивна, а Росія — милосердна. Моніторинг дезінформації в Україні за 1–30 вересня 2023 року

На другому році війни українські маніпулятивні сайти знову почали поширювати новини, співзвучні з ключовими наративами російської пропаганди й дезінформації. Тому ТЕКСТИ започатковують щомісячні моніторинги новин в онлайн-медіа на окупованих територіях і на українських сайтах, що публікують багато маніпулятивних повідомлень.

Read this article in English

Ми беремо до уваги лише новини з інтернет-видань, які працюють на окупованих територіях (для зручності називатимемо їх “Окупаційні новинні сайти”), а також з українських сайтів-“сміттярок”.

Під словом “сміттярки” ми маємо на увазі інтернет-видання, спрямовані на українську аудиторію, які публікують багато маніпулятивних новин.

У цьому досліджені ми проаналізували понад 25 тис. новин на українських сайтах-"сміттярках" і ~16 тис. — на сайтах окупованих територій. Ми брали до уваги тільки співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями теми — ті, які активно реагують на проблеми, що перед ними постає Україна на другому році повномасштабної війни з Росією. Більшість цих повідомлень базуються на реальних подіях, адже так дезінформація працює ефективніше.

Але такі новини приправлено істеричними заголовками, викривленим трактуванням подій і незмінним просуванням російських пропагандистських тез про те, що Україна має програти, програє чи вже програла цю війну, та й загалом вона є failed state, а тому єдине, що їй залишається, це здатися на користь багатої і доброї Росії — політичного лідера світового масштабу. Кожна новина вбудовується у цей маніпулятивний конструкт.

Розпочнемо з українських сайтів

Захмарні податки та переселенці без допомоги

Популярні теми на українських “сміттярках” — новини про критичну ситуацію в політичному, соціальному та економічному житті країни.

Більшість цих повідомлень опираються на реальні події, але водночас ми зафіксували гіперболізацію проблем і маніпулювання реальними новинами. Деякі з них подано з позиції, що Україна приречена на кризи й негаразди. До речі, цей наратив Росія послідовно просуває в Україні від 2019 року, відколи ТЕКСТИ почали моніторити ключові тези роспропаганди.

Наприклад, тема бізнесу й соціального забезпечення. "Сміттярки" намагаються шокувати читачів заголовками про збільшення податків: “Штраф та пеня за несвоєчасну сплату податків: в українців очі на викочуванні від сум(текст відповідно до оригіналу — ред.), “Докотилися: із зарплат військових вирахують податки на доходи”, “Від 5 до 100 євро: в Україні готуються запровадити новий податок — торкнеться всіх”. Вислів “очі на викочуванні” — це чергова історія про “розпові вчительке”, яка явно видає російське першоджерело й автоматичний переклад російської ідіоми “глаза навыкате”.

Інші заголовки — не менш драматичні: “Чорний день для ВПО: Кабмін скасував виплати для тисяч переселенців”, “З 1 січня частину українців взагалі позбавлять пенсій”.

Розповідають про всеохопну корупцію на всіх рівнях, корупцію в армії, негаразди в політичному житті, зрадників у державних органах влади.

Так маніпулятори просувають тезу, що державі немає діла до горя людей, а ситуація в країні різко погіршуватиметься, якщо війна не припиниться.

Усі будуть на фронті

У вересні сайти-"сміттярки" активно маніпулювали новинами про мобілізацію в Україні.

Вони повідомляли, що європейські країни повертатимуть військовозобов’язаних українців до країни на вимогу Києва: “Військовозобов’язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому”. Приводом цього заголовку стали слова Давида Арахамії, який заявив, що військовозобов'язаних, які втекли за кордон, можуть повернути до України. Однак "сміттярки" не уточнювали, що екстрадицію мусять погодити європейські країни.

Деякі країни одразу заявили, що відкидають таку можливість, однак "сміттярки" акцентували на іншому контексті й повідомили, що лише кілька країн відмовилися видавати військовослужбовців Україні: “Всего сейчас против экстрадиции украинских призывников выступили пять стран: Польша, Германия, Австрия, Чехия и Венгрия. Однако Польша дала понять, что выдаст призывников, незаконно покинувших Украину после 24 февраля”. Польща такого, звісно, не заявляла, проте там траплялися випадки повернення, але не ухилянтів, а організаторів схем незаконного перевезення українців за кордон.

Також маніпулятори розганяли новини, що в Україні почнуть тотальну мобілізацію жінок: “Женщинам пора готовиться к мобилизации”. А повістки приходитимуть вайбером і смс: “Напоминаем, что в Минобороны предупредили о полной диджитализации — повестки в "Дія", Viber и по смс “.

Україна й сусіди

Публічні конфлікти України з сусідами через експорт зерна маніпулятивні сайти також активно тлумачили у вигідному їм контексті.

"Сміттярки" в усьому звинувачували Київ: “Ще на початку року був гучний скандал щодо контрабандних потоків українського зерна до Європи. Міжнародні журналісти з OCCRP ціле розслідування робили про те, як підставні компанії, зареєстровані на клієнтів дурки, протягують ешелони української продукції “повз касу”.

За їхньою версією, до оборудок причетна команда Зеленського, а правоохоронні органи це приховують: “Злі язики навіть у цьому контексті згадували найясніші прізвища, дуже схожі на Кубракова і Арахамію. Правоохоронці збиралися вивести їх на чисту воду. Хочеться запитати, як справи? Щось, здається, за цю історію ніхто не поніс жодної відповідальності”.

Маніпулятори пророкують, що сьогоднішня влада робить усе, щоб відвернути підтримку Заходу: “Враховуючи, що ті ж Польща зі Словаччиною — країни демократичні, то з такою політикою це лише питання часу, коли вони оберуть собі скептично налаштовану до України владу”.

Окупаційні новинні сайти мають і схожі зі "сміттярками" наративи, і власні.

Україна обстрілює мирні міста, а Росія розбудовує нові регіони

Окупаційні новинні сайти фокусувалися на звинуваченнях України в обстрілах мирних жителів окупованих територій і Росії: “В Херсонской области не обошлось без провокаций, которые безуспешно попытался реализировать преступный киевский режим”, “Украинские боевики расстреляли из артиллерии маршрутное такси, заполненное людьми, которые ехали на работу”.

Активно поширювали повідомлення, що Україне б’є й по своїх містах. Зокрема 18 вересня видання The New York Times заявило, що удар по ринку в місті Костянтинівка Донецької області, який 6 вересня спричинив загибель 16 і поранення понад 30 людей, був "трагічною невдачею" українських військових, а не російським обстрілом. Про це видання повідомило, посилаючись на результати власного розслідування.

В Офісі президента України відреагували. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк зазначив: “Вивчаються обставини обстрілу Костянтинівки. У будь-якому разі, юридичну істину буде встановлено. Водночас не можна забувати: саме Росія розпочала вторгнення в Україну й саме вона відповідальна за розв’язання війни в нашій країні”.

Стаття The New York Times дала привід дезінформаторам заявити, що Україна була винна і в збитті малайзійського боїнга у 2014 році. Пропаганда порівнює удари й заявляє, що світова спільнота прикриває Київ: “По меньшей мере 16 украинцев в г.Константиновке погибли от взрыва ракеты 9М38, выпущенной из "Бука" 6 сентября. Того самого класса ПВО-установок, что фигурировали в инциденте с малайзийским "Боингом" в 2014 году”, “Киевские власти так же поступали и после трагедии с малайзийским боингом — не пускали малайзийцев к обломкам, не включали Куала-Лумпур в группу расследования, а Штаты не преломляли материалы со своих спутников”.

На противагу “поганій” Україні, окупаційні новинні сайти “продають” населенню новини про допомогу від Росії. Розповідають про ремонтні роботи: “В восстановлении участвуют 26 субъектов России, которые взяли шефство над городами и районами”, про гуманітарну допомогу: “Благодаря неравнодушным россиянам впоследствии закупили и доставили в Донецк портативные рентген-аппараты”, про небачені суми дотацій регіонів: “Новые регионы России ежегодно будут получать сотни триллионов рублей дотаций, и в скором времени смогут выйти на самообеспечение” та про різні соціальні надбавки.

Росія всіх обіграла

Сайти тимчасово окупованих територій у вересні вихваляли політичні здобутки Російської Федерації. Вони активно писали про візит Кім Чен Ина до Росії. Повторювали пропагандиські тези про ймовірність отримання Москвою військової підтримки від КНДР.

Мріяли, щоб корейські мігранти піднімали Донбас та Україну після її захоплення: “Ведь нам ещё предстоит восстанавливать Украину, и там пригодится огромное количество строительных бригад. А корейцы, с учётом их дисциплины и работоспособности, являются самыми оптимальными рабочими. Все крупные строительные компании мечтают, чтобы у них работали северокорейские рабочие”.

Пропагандисти писали про зростання ролі організації БРІКС, який на чолі з Росією та Китаєм стане важливим центром ухвалення доленосних рішень: “Санкции, введенные Западом в отношении России, подталкивают страны БРИКС к сближению”.

Контакти Путіна на Ердогана дали дезінформаторам змогу писати про те, що турецький лідер обирає сторону Росії як сильного гравця: “Сам турецкий лидер осознаёт политическую и экономическую несостоятельность ОТГ и ее неспособность конкурировать с серьёзными многонациональными игроками уровня БРИКС или ШОС. Как иначе объяснить его заявления о готовности развивать тесное сотрудничество вплоть до вступления в обе организации?”.

ЄС іде до розпаду

Якщо сайти-"сміттярки" звинувачували українську владу в зерновому конфлікті між Києвом і сусідами, окупаційні новинні сайти пишуть, що європейці перешкоджають експорту українського зерна через власні економічні вигоди: “Запрет был введен весной из-за перенасыщения рынка и угрозы разорения местных фермеров”. Так вони хочуть довести, що ЄС не прийме Україну до свого складу, а капіталізм меркантильна Європа не здатна довго підтримувати Україну, якщо вже на другому році війни відбувається криза між союзниками: “Польша и Украина — это такие друзья, такие друзья, что и врагов не нужно. А ведь это только начало”.

Для них конфлікт України з сусідами — передвісник розладу серед європейських країн. Пропагандисти навіть заявляють про розпад ЄС. Адже Західна Європа тисне на Східну, щоб задовольнити власні продовольчі потреби, а поляки та інші від цього страждають економічно.

Іншим тригером розпаду виступає позиція Угорщини. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово виступав провідником російської пропаганди. Він виступає за відміну антиросійських санкцій і за зменшення підтримки України, а також не вірить у перемогу України.

Орбан — один із улюбленців пропагандиських росмедіа, який відстоює власні національні інтереси і який може розвалити ЄС у їхньому уявленні: “Будапешт, как и некоторые другие европейские страны, не хочет быть пешкой в «большой шахматной игре» США. … Сегодня именно Венгрия оказалась на острие процесса распада Евросоюза”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали матеріали з 86 окупаційних новинних сайтів та українських онлайн-видань, де виявлено значну кількість маніпулятивних повідомлень. Загалом проаналізували близько 40 тис. новин. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що пишуть на суспільно-політичні теми. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців з теми й базовано наші висновки.

Сайти-сміттярки: ua-vestnik.com, newsua.biz, ukrainianwall.com, politeka.net, newsua.one, from-ua.com, ua24ua.net, kompromat1.info, newformat.info, kompromat1.news, korupciya.com, rkm.kiev.ua, tt.inf.ua, k-stenke.com, p-zona.com, akcenty.com.ua, taras-ua.com, uatime.net, lifedon.com.ua, tochkazoru.pp.ua, 368.media, navarti.in.ua, ord-02.com, newskraine.com.ua, agrimpasa.com, censoru.net, ukr.life, holosua.com, hit.miformat.info, crime-ua.com, rnbee.com.ua, pravda.rv.ua, dosye.com.ua, slovo.odessa.ua, beztabu.net, grom-ua.org, zarobitchany.live, popilnya.online, ukr.red, prportal.com.ua, tema.in.ua, intvua.com, xn--j1aidcn.org, doslova.com, news.lugansk.info, newnews.in.ua, likeme.pp.ua, sprotiv.org, euro-ua.com, tribunanaroda.info, ua-stena.info, bn24.biz.ua, nacburo.org, ekoinvest.pp.ua

Окупаційні новинні сайти: e-news.su, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, antifashist.com, anna-news.info, crimeapress.info, naspravdi.info, kianews24, kafanews.com, dan-news.info, kerch.fm, dnr-pravda.ru, donbasstoday.ru, gorlovka-pravda.com, rusdnepr.ru, guberniya.info, 3mv.ru, vsednr.ru, c-inform.info, comitet.su, doneck-news.com, xvesti.ru, novosti.icu, dnr24.com, denis-pushilin.ru, time-news.net, sobytiya.info, delovoydonbass.ru, mir-lug.info, meridian.in.ua

змі дезінфомонітор сміттярки пропаганда дезінформація

Знак гривні
Знак гривні