Р

Росія поцілила в історичний будинок в Києві. Столична влада чекає, поки він розвалиться

"Шахед" зруйнував історичний будинок у центрі міста. У Києві зазвичай відбудовують будівлі, у які влучали ракети чи дрони. Але не цього разу. Мерія переконує мешканців, що відбудувати неможливо, та пропонує їм квартири у віддаленому районі міста — ДВРЗ. Ґрунтуючись на долі сусідніх будинків, постраждалі побоюються, що на місці їхніх осель хочуть збудувати багатоповерхівку.

Майже рік тому в Києві одного ранку пролунало кілька вибухів — росіяни атакували місто "Шахедами". Того дня влада повідомила, що дрони прилетіли в чотири місця. Три з них влучили в об’єкти критичної інфраструктури, один — в історичний житловий будинок за адресою Жилянська, 116А.

Через кілька годин стало відомо, що у будинку загинула Вікторія Замченко, яка була на шостому місяці вагітності, та її чоловік Богдан, а також літня пара — родина військовослужбовця, який того дня також був у квартирі й дивом урятувався.

Будинок на Жилянській у день атаки російських дронів. Фото: ДСНС
Будинок на Жилянській у день атаки російських дронів. Фото: ДСНС

Це початок історії. Через кілька днів після прильоту мешканці побачили висновок-експертизи стану їхнього будинку. Виявилося, що його неможливо відбудувати. Вони здивувались, адже дрон пошкодив лише частину будівлі.

Згодом мешканці помітили, що цю експертизу здійснили в день прильоту, тому в них закралися сумніви щодо її об’єктивності. Врешті вони вирішили зробити власну експертизу, яку оплатили, скинувшись самі та оголосивши збір донатів.

Поки КМДА нічого не робить з будинком, мешканці доглядають за ним, бережуть від мародерства й намагаються привернути увагу до проблеми.

Що показала експертиза, ініційована мешканцями, чому КМДА хоче знести історичний будинок на Жилянській і як міська влада роками закриває очі на те, що забудовники руйнують історію міста, — дізнавайтесь далі в нашому матеріалі.

Екстенна експертиза

Те, що будинок неможливо відновити, першим сказав мер столиці Віталій Кличко. Ще 17 жовтня, в день удару дрона, мер розповідав про наслідки російської атаки на Київ у вечірньому випуску новин ТСН і заявив, що цей “будинок не підлягає реставрації і вони (мешканці будинку ТЕКСТИ) залишилися без даху над головою”.

Віталій Кличко заявив про це в ефірі ще до того, як працівники ДСНС закінчили розбирати завали. Звісно, про жодну експертизу, на якій ґрунтувалися б слова мера, не йшлося — її неможливо зробити так швидко.

Голова ОСББ цього будинку Тетяна Махрінська повідомила, що ДСНС закінчили свою роботу близько 18:00 того самого дня.

Тетяна каже, що дізналася про плани КМДА знести її дім через три дні після російської атаки.

— У нас був спільний чат з представниками районної адміністрації, і вони нам нічого не написали, а просто скинули документ з висновком експертизи, в якому було вказано, що будинок неможливо відновити, — згадує Тетяна.

Екпертизу здійснило комунальне підприємство “Київекспертиза”, що підпорядковується Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА. Дата експертизи — 17 жовтня 2022 року. Тобто в день прильоту.

Нагадуємо, що, за словами мешканців, рятувальні роботи ДСНС було завершено близько 18:00. Тобто експертизу працівники “Київекспертизи” мали робили після закінчення робочого дня в темряві, адже сонце того дня в Києві зайшло приблизно о 18:04, а всередині пошкодженої будівлі не працювала електрика.

Мешканці будинку сумніваються, що експертизу можливо зробити за такий короткий проміжок часу, і вважають звіт від “Київекспертизи” необ’єктивним.

— Ми почали переглядати цей звіт і зрозуміли, що це просто якийсь шаблон, у який внесли нашу адресу, вставили фотки і зробили все це нашвидкуруч. Після цього в чаті представники районної адміністрації перестали спілкуватися з мешканцями й ігнорували всі наші запитання. Бо ми не могли зрозуміти, як це: пошкоджено тільки три квартири, а будинок відновленню не підлягає?, — згадує голова ОСББ “Будинок на Жилянській” Тетяна Махрінська.

Мапа реновації
Мапа реновації

Тетяна розповідає, що вона їздила Києвом і бачила, як майже всі інші будинки, які торік пошкодили російські дрони й ракети, вже відновили.

З цим погоджується депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова: “Місто відновлює сильно пошкоджені будинки. На Лобановського, 26 з нуля довелося будувати всі квартири над тією, в яку влучила ракета. Тому причини, які називає місто для відмови у відбудові (будинку на Жилянській — ТЕКСТИ) необ'єктивні”.

У згаданому будинку пряме попадання ракети пошкодило 16 помешкань зі 126, і в стіні будинку виникла величезна діра. Її вже немає.

На відшибі

— Коли ми добилися зборів мешканців з представниками КМДА, В’ячеслав Непоп (заступник голови КМДА — ТЕКСТИ) сказав на зустрічі, що вони не займатимуться відновленням нашого будинку, адже так сказала експертиза. На наші запитання знову відмовились відповідати, — згадує Махрінська.

Потім мешканцям повідомили, що їм пропонують житло на вулиці Поліська. Ідеться про 25-поверховий будинок біля Дарницького вагоноремонтного заводу — це район столиці з милозвучною назвою ДВРЗ. Він розташований дуже далеко від того місця, де жили мешканці на Жилянській, до того ж квартири там сильно відрізняються від попередніх.

— Нам пропонували квартири на 11-му, 22-му, 23-му поверхах. Нам не можуть там дати такі самі квартири, як у нас були. Квартири на Жилянській мали 90 квадратів, а в будинку пропонують максимум 74, — пояснює Тетяна Махрінська.

Власниця квартири у зруйнованому будинку Надія (просить не називати прізвища) пояснює, що не може жити на такому високому поверсі, бо під час блекаутів їй доведеться пішки підійматись на високі поверхи, а через її вік це буде надзвичайно важко.

— До того ж у районі нашого будинку на Жилянській розвинена інфраструктура — тут поряд поліклініка, купа аптек і магазинів, метро й інший громадський транспорт. А там усього цього немає, бо це нова забудова. Але представники влади нам сказали, щоб ми навіть не сподівались на житло в Шевченківському районі, — пояснює Надія.

День проти двох місяців

Одразу після того, як Кличко оголосив, що будинок не можна реставрувати, мешканці будинку та місцеві активісти почали створювали петиції, де вимагали відбудувати їхній дім. Петиції збирали необхідну кількість підписів, але міська влада їх щоразу відхиляла, посилаючись на звіт “Київекспертизи”.

Тоді мешканці зініціювали проведення іншої експертизи, в органах, що не залежать від київської влади.

— Юристи порекомендували звернутися до державної компанії, тож приватна фірма нам не годилася. Спочатку ми звернулись у Київський національний університет будівництва і архітектури, вони погодилися зробити експертизу, але потім чомусь дали задніх — можливо, на них натисла міська влада.

Я як голова ОСББ довго шукала, хто має ліцензію на проведення таких експертиз, і врешті сконтактувала з державним підприємством “Київський промбудпроект”, який і зробив нову експертизу, — говорить Тетяна Махрінська.

На рахунку ОСББ “Будинок на Жилянській” не було достатньо коштів, щоб оплатити послуги, тож частину коштів мешканці зібрали через фандрейзинг у соцмережах, а частину довелося покривати з власної кишені.

На замовлення ДП “Київський промбудпроект” обстеження будинку зробив експерт з технічного обстеження будівель і споруд Василь Бачинський. На відміну від “Київекспертизи”, він проводив обстеження і аналіз пошкоджень будинку два місяці. Висновки звіту “Київського промбудпроекту” також відрізняються: Бачинський вважає, що будинок реально відновити.

— Загалом будинок підлягає капітальному ремонту. При надбудові одного поверху — реконструкції, — зазначено у звіті.

Висновки та рекомендації щодо відновлення будинку на Жилянській від ДП “Київський промбудпроект”

У цих висновках описано варіант надбудови одного поверху. Тетяна Махрінська пояснила, що добудувати один поверх доведеться, якщо відновлення будинку проспонсорує приватний забудовник. У такому разі він зможе оплатити витрати на реконструкцію як інвестицію і, отже, йому знадобиться збудувати додаткові квартири, щоб отримати з них прибуток. Якщо відновлення проспонсорує місто, то нічого змінювати не доведеться.

Мешканці будинку усвідомлюють історичну цінність своєї оселі. На запитання, чи готові вони отримати житло у висотній новобудові на місці свого будинку, Тетяна і Надія чітко відповіли “ні”.

— У цьому будинку я живу з 1977 року, — пояснює пані Надія. — Тут минала моя юність, тут росли наші діти, внуки. Навіть зараз, після трагедії, я часто приходжу сюди й сиджу у дворі — тут для мене все рідне і знайоме. Ми з сусідами й далі доглядаємо будинок: садимо квіти, прибираємо, оберігаємо від мародерства.

ТЕКСТИ звернулись до В’ячеслава Непопа, а також до КП “Київекспертиза” за коментарем та попросили прокоментувати результати першої експертизи, чи буде здійснено іншу експертизу або чи буде КМДА брати до уваги висновки звіту ДП “Київський промбудпроект”. Відповіді від В’ячеслава Непопа ми не отримали.

КП “Київекспертиза” надіслало відповідь, але не пояснило, чому обстеження будинку було здійснено так швидко. Відмінність у висновках двох звітів підприємство пояснює тим, що експерт від ДП “Київський промбудпроект”, який обстежував будівлю, нібито не побачив руйнування деяких конструкцій і стін будинку. Також звіт, над яким працював експерт Василь Бачинський, на думку КП “Київекспертиза” має недоліки:

Скриншот з відповіді КП “Київекспертиза” на запит ТЕКСТІВ

Ласий шматочок

Будинок на вулиці Жилянській, 116А, у який потрапив дрон, збудований наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття. Його зведено з цегли та оздоблено дрібними ліпленими неоготичними деталями.

Вулицю Жилянську почали забудовувати у середині XIX століття — тут збереглося кілька прибуткових будинків, зведених у другій половині XIX — на початку XX століття, які є пам’ятками архітектури.

А ще саме на цій вулиці “дебютував” відомий київський аферист-забудовник Анатолій Войцеховський. Він примудритися без дозволів побудувати десятки висоток у столиці, часто з порушенням елементарних правил безпеки. Ще у 2017 році його арештували, але через місяць він вийшов під заставу і втік.

І саме на Жилянській Войцеховський збудував свій перший об’єкт — 32-поверховий житловий комплекс “Елегант” за адресою Жилянська, 118. Цей ЖК побудовано впритул до зруйнованого російським дроном історичного будинку (величезний фасад ЖК видно на всіх фото руїн історичного будинку).

ЕЛегант

Напівзруйнований будинок на Жилянській поруч зі скандальним ЖК “Елегант”, для будівництва якого знесли іторичну будівлю. Фото: Вечірній Київ

Мешканці Жилянської дано воюють із забудовниками, які в них асоціюються із Войцеховським. Конфлікт розпочався ще у 2007 році. Тоді через будівництво майбутнього ЖК “Елегант” сусідній будинок по вулиці Жилянській, 120Б перетворився на аварійний і його мешканців евакуювали. А у 2013 році компанія Войцеховського знесла історичний будинок і розпочала там будівельні роботи.

"Мешканці сусідніх будинків неодноразово зверталися до контролюючих органів та до місцевої влади з проханням вплинути на забудовника, оскільки такі будівельні роботи є потенційно загрозливими для життя і здоров’я людей" — повідомляла Державна архітектурно-будівельна інспекція України у 2014 році.

Ксенія Семенова пояснила, що проблема ЖК “Елегант” полягає ще й у тому, що замість 26 дозволених поверхів там збудували 32. Також цей об'єкт ввели в експлуатацію до завершення будівництва.

Цей попередній досвід не дає мешканцям змоги вірити у бюрократичну недбалість і людську черствість чиновників КМДА. Вони вважають, що земля, на якій стоїть їхній напівзруйнований будинок, дуже приваблива для забудовників. Спостерігаючи, як центр міста обростає новобудовами, важко не поділяти такі підозри.

Київ, що зникає

Довести будинок-пам’ятку архітектури до аварійного стану, а згодом зруйнувати її — стандартний прийом недоброчесних київських забудовників. У Києві вже є безліч історичних будинків, яких спіткала саме така доля.

Цю схему, наприклад, провернули у 2021 році з будинком Уткіна, який, як і пошкоджений дроном будинок на Жилянській, розташований у привабливому для забудовників районі столичного вокзалу.

У 2003 році КМДА передала компанії "Приват" ділянку, на якій було розташовано будинок Уткіна, в оренду на 25 років. У 2018 році департамент містобудування та архітектури КМДА видав цій компанії містобудівні умови на реконструкцію цього будинку під готель. А в 2021 році вночі в цьому будинку зняли вікна. Активісти забили на сполох, але знесення будівлі не вдалося зупинити — через місяць її почали руйнувати. Столична прокуратура відкрила кримінальне провадження, ще коли перший поверх будинку залишався цілим, але демонтаж не зупинили.

— Влада зацікавлена, щоб цей будинок не відбудовували, інакше вона вже давно взялася б розв'язувати цю проблему. Все поставили на паузу й чекають, мабуть, поки дім зруйнується природно, — вважає Надія. — Я живу в Києві вже багато років і знаю, що таке будівельна корупція. Єдине, що робить місцева влада, — це приводить сюди делегації та піариться на нашому горі і смертях наших сусідів.

кличко обстріли забудова

Знак гривні
Знак гривні