Д

“Дорога Україно, будь обережною з канабісом”. Думка дослідниці, яка вивчає вплив канабісу на психіку

Американська науковиця й дослідниця біохімічної основи психічних розладів Крістін Л. Міллер (Christine L. Miller) дізналася про наміри застосовувати в Україні медичний канабіс для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР) і вирішила поділитися своїми знаннями з українцями. Вона надіслала свою статтю нашим друзям з англомовного видання Euromaidanpress, які передали її нам, оскільки їхня головна аудиторія — іноземці.

В українських дискусіях часто не вистачає власне експертної думки, а авторка надала підтвердження своєї фаховості, тож ми вирішили опублікувати її статтю.

Далі — пряма мова Міллер, яка розглядає цю проблему, спираючись на результати недавніх нейробіологічних досліджень та погляди експертів у цій галузі. Також Міллер наводить альтернативні варіанти допомоги українським ветеранам з ПТСР.

Як плацебо

Я пишу вам з іншого боку Атлантики, з Балтімора, сподіваючись, що ваша країна й далі користуватиметься найкращими практиками, які може запропонувати Америка, й омине найгірші. Я маю на увазі ризикований план президента Зеленського та українського парламенту легалізувати медичний канабіс насамперед на користь ваших героїчних ветеранів війни, багато з яких уже мають посттравматичний стресовий розлад.

Як нейробіолог я можу сказати, що є кілька станів, при яких канабіс, що містить дельта-9-тетрагідроканабінол (ТГК), може бути корисним, — наприклад, під час спастичності (неконтрольований рух або спазм м’язів — ТЕКСТИ) при розсіяному склерозі.

Але для психічного здоров'я він аж ніяк не корисний, ба навіть навпаки — може бути ризикованим.

Єдине подвійне сліпе клінічне дослідження (експеримент, за якого намагаються усунути суб'єктивні упередження учасників дослідження і виконавців, — ТЕКСТИ) застосування канабісу людям з ПТСР показало, що вживання цієї речовини, порівняно з плацебо, не покращує симптомів пацієнтів. Інші дослідження виявили, що люди, які вживають канабіс, більше схильні до суїцидальної поведінки, а також до важчої депресії, рідше демонструють покращення симптомів розладу й частіше виявляють насильство.

Розвиток психозу

Докторка Джейн Метрік з Університету Брауна здійснила дослідження і виявила, що тяжкість симптомів, пов'язаних з травмою, зростає після вживання канабісу, а не навпаки. Інша публікація, звіт про реальний випадок, детально описує, як у пацієнта з ПТСР, що вживав медичний канабіс, розвинувся психоз. Пацієнти з ПТСР і так схильні до підвищеного ризику розвитку психозу, але вживання канабісу, ймовірно, може збільшити шанс розвитку цього розладу, виходячи з того, що відомо про вплив цієї речовини на населення загалом. (У квітні 2019 року я написала статтю на цю тему для Baltimore Sun з посиланнями на ключову наукову літературу на цю тему.)

Останні публікації також підтверджують цей зв'язок, зокрема дослідження доктора Карстена Хьортоя з Данії (країна з централізованою системою охорони здоров'я, яка ретельно моніторить як певні речі впливають на здоров'я громадян), який повідомив, що зі збільшенням кількості розладів, пов'язаних з уживанням канабісу, впродовж кількох десятиліть удвічі зріс і рівень захворюваності на шизофренію.

Пізніше ця сама дослідницька група встановила, що 20% випадків шизофренії серед данських чоловіків у віці 16-25 років можна було б уникнути, якби вони не вживали канабісу, а серед молодих дорослих чоловіків у віці 21-25 років ця частка була ще вищою (30%).

Економічні втрати США через шизофренію є величезними. За оцінками одного з досліджень, у 2019 році вони становили 343,2 млрд доларів.

Хоча більшість американської молоді та молодих людей досі не вживають канабіс, кількість тих, хто його вживає, вже досить велика, щоб зрозуміти психіатричний вплив цієї речовини. Психіатр Колумбійського університету доктор Райан Султан повідомив NBC, що не може пригадати жодного пацієнта з психозом, якого він лікував останнім часом, який підтримував би вживання канабісу.

Інші дослідження населення загалом також показали, що канабіс не зменшує схильності до суїциду, а навпаки збільшує такий ризик (цю проблему розкрито в огляді Гільєрме Борхеса, дослідженнях докторки Мері Кларк та доктора Едмунда Сілінса).

Знеболювальне

Іншим запропонованим виправданням вживання канабісу ветеранами війни є використання його як знеболювального замість опіатів. Цей план звучить добре в теорії, але його не підтримує наукова література: у звіті 2018 року професора Колумбійського університету Марка Олфсона показано, що вживання канабісу збільшує, а не зменшує вживання опіоїдів у пацієнтів, що відчувають хронічний біль.

На відміну від ТГК-каннабісу, каннабідіол (КБД), непсихоактивний компонент канабісу, який не викликає звикання й не має психіатричних ризиків ТГК, дійсно може бути корисним для лікування тривоги, пов'язаної з ПТСР. Про це свідчить ця публікація 2022 року міжнародного експерта доктора Антоніо Зуарді, а також інших дослідницьких організацій.

На жаль, препарати КБД у США дуже часто мають домішки ТГК. Очищені ліки можна отримати від обмеженої кількості добре відомих фармацевтичних компаній, і вони досить дорогі, хоча, можливо, варті того, якщо продукт допомагає конкретній людині знизити тривогу.

Без сумніву, багато традиційних психіатричних препаратів, які зараз пропонуються людям з ПТСР, не надто корисні й мають небажані побічні ефекти, але жоден з них не викликає психіатричних розладів.

У довгостроковій перспективі більш ефективними стратегіями для допомоги людям з ПТСР є підтримка з боку суспільства та відчуття мети в житті. Я думаю, що з цим Україна впорається, бо ваші чоловіки й жінки, які так хоробро борються на боці правди і справедливості, є прикладом для наслідування для всього світу і їм будуть вдячні ще впродовж багатьох років. Після завершення війни перед усіма українцями постане чітка мета — за допомогою багатьох міжнародних партнерів відновити втрачене.

Порівняно з алкоголем, канабіс викликає більші проблеми з психічним здоров'ям: починає діяти в молодшому віці, зачіпає більшу частку споживачів і глибше впливає на психіку.

Що пропонує США?

Найкраще, що може запропонувати Америка в цьому питанні, — це політика Департаменту у справах ветеранів США. Цей департамент не рекомендує використовувати канабіс для лікування ПТСР: "Нині дослідження не підтверджують, що канабіс є ефективним засобом лікування ПТСР, а деякі навіть припускають, що канабіс може бути шкідливим, особливо якщо його вживати впродовж довгого часу. Зважаючи на це, канабіс не рекомендовано для лікування ПТСР".

Так само військові лікарі, які перебувають на дійсній службі в госпіталі Волтера Ріда (один із найвідоміших американських військових медичних центрів у Вашингтоні — ТЕКСТИ), стверджують: "Нині сукупність доказів не підтверджує ефективності використання канабісу або канабіноїдів для лікування болю чи ПТСР у військовослужбовців або ветеранів. Сприятливі результати, про які повідомляють пацієнти при застосуванні цих речовин для лікування болю та ПТСР, можна пояснювати упередженістю щодо очікуваного результату від уживання канабісу, а не ефектом лікування". Навіть після невеликого періоду припинення вживання речовини, яка викликає залежність, повторний прийом наркотику може викликати велике полегшення і відчуватися як прийняття ліків.

Я закликаю Україну наслідувати приклад американських військових у цьому питанні й не піддаватися на потужні піаркампанії американської конопляної індустрії — підприємств, що займаються комерційною діяльністю та розглядають вразливих українців і решту Європи як високоцінні мішені.

Авторка: докторка Крістін Л. Міллер, здобула ступінь бакалавра біології в Массачусетському технологічному інституті та ступінь доктора філософії, доктора фармакології за програмою навчання нейронаук у Центрі наук про здоров’я Університету Колорадо. Її академічна кар’єра в Університеті Мічигану та Університеті Джона Хопкінса була присвячена дослідженню нейробіологічних механізмів, які перебувають в основі психотичних розладів.

Засновниця MillerBio (ця фірма займається дослідженнями та консалтингом у сфері поведінкової фармакології). Зараз завершила академічну кар'єру і волонтерить як наукова радниця в організаціях, які займаються “інформуванням громадськості про шкоду легалізації марихуани та навчанням федеральних законодавців і законодавців штатів про переваги науково обґрунтованої політики щодо марихуани”.

Її наукові публікації та історію досліджень можна переглянути в ORCID за цим посиланням.

досвід війна дискусія медицина птср медичний канабіс

Знак гривні
Знак гривні