П

Патрушев залякує росіян, Небензя залякує світ

ТЕКСТИ проаналізували публічну риторику двох ключових російських посадовців, щоб показати, чим відрізняється внутрішня російська пропаганда, спрямована на росіян, від тієї, яку поширюють за межі країни.

Read this article in English

Досліджувані персонажі — секретар Ради Безпеки РФ Микола Патрушев і Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя. Їхні висловлювання активно цитують і обговорюють на російських політичних токшоу та широко поширює російська пропаганда.

Колаж ТЕКСТІВ, фото з російських офіційних джерел
Колаж ТЕКСТІВ, фото з російських офіційних джерел

Ми завантажили новини з телеграм-каналів найпопулярніших російських медіа та дослідили новини від 24 лютого 2022 року, в яких згадують або цитують Миколу Патрушева й Василя Небензю. Виявили 570 та 848 новин відповідно. Розподілили їх за категоріями меседжів, відокремивши загальні та нейтральні теми.

Патрушев і Небензя мають спільні меседжі в окремих категоріях (наприклад “антизахідна риторика”, “біологічні загрози”). Але є й такі, що відрізняються. Зокрема Патрушев багато говорить про діяльність західних спецслужб, а Небензя розповідає з трибуни ООН про миролюбність Росії.

Антизахідна риторика — головна тема для обох чиновників, але є нюанси. Відмінність у потужності звучання різних меседжів демонструє, як російська пропаганда підлаштовується під різні аудиторії. Наприклад, для внутрішнього ринку — це Патрушев з наративами про сильну войовничу Росію, а для зовнішнього — “голуб миру” Небензя, який стверджує, що Росія готова домовлятися про мир, але на її умовах.

Нісенітниця про “поділ України” західними партнерами — лише для росіян, за межами країни Небензя про таке мовчить, як і про руйнівну для Росії діяльність західних спецслужб. Натомість він сконцентрований на звинуваченнях України й розмиванні правди про воєнні злочини Росії — щляхом технології “всі брешуть”.

Патрушев демонізує англосаксів

Мета Патрушева — залякати росіян і переконати, що напад Росії на Україну — єдиний можливий сценарій виживання для їхньої країни. Тому він розповідає, що Захід на чолі з США намагається знищити Росію. Секретар Ради безпеки РФ вживає термін, який російська аудиторія знає вже багато років — “англосакси”.

Це символ зла й загрози Росії: “возглавляемый англосаксами коллективный Запад не оставляет надежды нанести поражение России, обеспечить её изоляцию в мире, лишить статуса великой державы, способной дать достойный отпор США и их стремлению к глобальному доминированию”.

За його словами, США хочуть установити контроль над керівництвом РФ, як це вони зробили в Європі, зокрема в Німеччині: “️Современная Германия несамостоятельна: долгие годы Белый дом контролировал Меркель, и сегодня США продолжают унижать ФРГ”.

Для підкріплення цієї теорії Патрушеву потрібні історії про західні спецслужби, які начебто працюють день і ніч, щоб нашкодити Росії: “Убийство Дарьи Дугиной и Владлена Татарского, подрыв машины Захара Прилепина были совершены Киевом при непосредственной координации из Вашингтона”.

Щоб переконати співгромадян, що Росія мусить і далі воювати, нібито щоб захистити свої кордони, Патрушеву потрібні приклади. І він їх наводить: “В Калининградской области пресекли создание «немецкой автономии» абоустановлены факты сбора польскими спецслужбами сведений для провоцирования недовольства среди россиян”.

Або ось ще про північний Кавказ: “️Западные спецслужбы активизируют на Северном Кавказе спящие ячейки террористов, националистов и радикалов, боевики усиливают пропагандистскую и вербовочную работу”.

Патрушев демонізує США, вигадуючи абсурдні конспірологічні теорії, зокрема, щоб пояснити воєнні злочини російської армії в Україні.

Одна з таких — Захід нібито створив “Аль-Каїду” й “ІДІЛ”: “США борются с терроризмом только на словах. «Аль-Каида» и «Исламское государство» (ИГ..созданы американцами и по-прежнему используются ими”.

Сьогодні, за словами Патрушева, спецслужби Заходу займаються вербуванням терористів для допомоги Україні: “Секретарь Совета безопасности России Николай Патрушев обвинил США и Британию в вербовке международных террористов для помощи Киеву”.

Також Патрушев заявляє, що саме західні спецслужби заохочують Україну нібито обстрілювати Запорізьку АЕС та винні в підриві Каховської ГЕС: “США координируют ВСУ по расположению критически важных объектов Запорожской АЭС, чтобы их обстрелы не прекращались”, “США, Великобритания и их партнеры по НАТО дали согласие на подрыв Каховской гидроэлектростанции”.

Небензя демонізує українців

У Василя Небензі в ООН інша роль. Він спрямовує зусилля на звинувачення України. Так представник Росії прагне знизити рівень підтримки України у світі.

Вбивство Дар’ї Дугіної, за його версією, — вже нібито справа рук України, а як доказ він показує скріншот з сайту “Миротворець”: “Небензя показал в ООН распечатку скриншота со скандально известного украинского сайта "Миротворец", на котором фото Дугиной перечеркнуто надписью "ликвидирован". "Они открыто бравируют ее убийством".

У підриві Каховської ГЕС, за версією Небензі, винен Київ: “Киев совершил немыслимое преступление, подорвав Каховскую гидроэлектростанцию”, “РФ считает, что Киев совершил атаку на Каховскую ГЭС для перегруппировки своих сил и нанесения гуманитарного ущерба”.

Небензя змальовує Україну як країну, здатну підірвати і власну атомну електростанцію, і звертається до Заходу, щоб начебто не допустити цього: “Россия надеется, что Запад не допустит организации Киевом катастрофы на Запорожской атомной электростанции (ЗАЭС)”. Хоча саме російська армія окупувала АЕС, замінувала її й експлуатує з порушенням усіх норм безпеки, періодично обстрілювала її інфраструктуру, щоб від’єднати від української енергомережі, та звинуватити в обстрілах ЗСУ.

Демонізація України з трибуни ООН — ключове завдання Небензі: “Украинские власти по сути признали, что рассматривают геноцид в качестве возможной меры”. “Представитель РФ Василий Небензя, в свою очередь, показал в ООН мину «Лепесток», которыми ВСУ обстреливают мирных жителей ДНР и ЛНР, и назвал ее «свидетельством изуверства киевского режима»”.

Якщо Патрушев безальтернативно звинувачує саме Захід у тому, що Росія розпочала “СВО” (так у Росії називають війну проти України), Небензя перекладає головну провину на Київ: “Небензя обвинил Украину в начале спецоперации… «Еще раз повторю: если бы выполнялись Минские соглашения, никакой спецоперации не потребовалось бы. Но киевский режим решил иначе»”.

Він також і далі просуває багаторічний російський наратив, наче в Україні панують радикали: “Зеленский показал, что он слаб и у него нет политической силы сопротивляться радикалам, обладающим реальной властью”.

І використовує міжнародний майданчик, щоб змалювати Росію захисницею українського народу від поганої “безбожної” влади: “Небензя рассказал об игнорировании гонений канонического православия на Украине”, “Василий Небензя заявил о формировании антихристианской диктатуры на Украине”.

Фейки про перепродаж Києвом західної зброї також регулярно лунають з трибуни ООН — так представник Росії намагається дискредитувати допомогу Україні.

В усіх злочинах, які коять росіяни в Україні, Небензя звинувачує самих українців. “Василий Небензя заявил, что силы противовоздушной обороны (ПВО) Украины регулярно попадают по жилым домам. ПВО Украины обладают «устойчивой дурной славой» минимум с октября 2001 года, когда над Черным морем во время военных учений был сбит российский гражданский самолет”.

Російські звірства в Бучі чи знищення пологового будинку в Маріуполі називає фейками й постановками: “Небензя в очередной раз объясняет западным партнёрам, что удар ВС РФ по мариупольскому роддому — это фейк… воронка рядом со строением по всем признакам образовалась в результате взрыва заложенной в грунт мины”.

Патрушев: війна до перемоги, Небензя: мир на умовах Росії

Коли Патрушев погрожує та запевняє, що Росія спроможна отримати повну перемогу воєнним шляхом, Небензя заявляє про миролюбність Москви й не відкидає мирних переговорів при врахуванні інтересів Росії: “Россия готова к переговорам с Украиной, но Киев в этом не заинтересован”, “Постоянный представитель России при ООН Василий Небензя назвал беспочвенными обвинения в адрес России в желании уничтожить Украину. По словам дипломата, подобные заявления в корне не соответствуют действительности, так как украинцы остаются родным и дружественным народом для России”.

Улюблений фейк Патрушева й Небензі

Але деякі російські фейки для внутрішнього користування таки пробиваються й на трибуну ООН. Наприклад, вигадки про біологічні та ядерні загрози для Росії — тут Патрушев з Небензею співають майже в унісон.

Різні конспірологічні теорії про біолабораторії США часто висвітлюють у тижневих звітах за результатами моніторингу російської пропаганди й дезінформації про війну (читати їх можна тут), іншими українськими й міжнародними ЗМІ. Це один з найулюбленіших фейків пропагандистів.

Патрушев є одним з головних ньюзмейкерів у цій темі. Саме він запустив теорію, що США створюють “антиросійські віруси”: “Биологические программы Пентагона могут быть нацелены на создание «расово-ориентированных» вирусов”.

Він звинувачує США у створенні коронавірусу: “Патрушев допустил причастность США к созданию коронавируса”.

Патрушев був одним зі спікерів, які активно поширювали фейки про радіоактивну хмару, яка виникла після нібито знищення складу боєприпасів зі збідненим ураном і яка рухається в Європу: “Патрушев рассказал о росте радиации в Польше…В Польше был замечен рост радиации после того, как уничтожили боеприпасы с обедненным ураном на Украине”.

Ядерними погрозами Патрушев і виправдовує початок війни: “Создание Украиной ядерного оружия угрожало бы безопасности всего мира и провоцировало бы развязывание ядерной войны.. Он подчеркнул, что Россия не могла допустить появление такого оружия у «оголтелых, неуправляемых» украинских националистов”.

Аналогічна версія подій і в Небензі: “Небензя заявил в ООН, что нынешняя операция на Украине - это реализация права России на самооборону после заявлений Киева по ядерной тематике”.

Як і Патрушев, Небензя часто говорить про біологічні та ядерні загрози для Росії: “Документально подтверждена причастность Харьковского института к проведению работ по сбору штаммов вирусов птичьего гриппа, обладающих высоким эпидемическим потенциалом и способных преодолевать межвидовой барьер”.

Представник Росії в ООН звинувачує Україну в можливості використання “брудної бомби”: “Россия призывает Запад заставить Киев отказаться от планов по «грязной бомбе»”.

І якщо слова Патрушева традиційно спрямовані на внутрішню аудиторію, то Небензя, як завжди, говорить це для мобілізації критиків США. Його слова повторюють китайці: "Біолабораторії США в Україні останнім часом дійсно привернули велику увагу. Всі небезпечні патогени в Україні повинні зберігатися в цих лабораторіях, а всі дослідницькі заходи очолюються США", — сказав на брифінгу 9 березня речник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь”.

Вселити віру й посіяти недовіру

Завдання Патрушева всередині Росії й Небензі за її межами певною мірою протилежні. Один намагається мобілізувати населення, укріпити віру росіян в неминучу перемогу, вселяє страх, прирівнюючи поразку до смерті та знищення країни. А Небензя працює в іншому напрямі й на іншу аудиторію, намагаючись посіяти у світі недовіру до України, розхитати підтримку, підкріпити сумніви. Патрушев пропонує росіянам більше повністю вигаданих теорій, а Небензі доводиться придумувати більше виправдань і альтернативних трактувань реальних злочинів Росії в Україні. Але окремі фейки та конспірологічні теорії, як-от про секретні біолабораторії США, здобувають міжнародну підтримку. Зокрема великою мірою це пов’язано із протистоянням Китаю та США. Пекін підтримав версію Росії, що частково легіматизує теорію Кремля про біозагрозу.

Матеріал створений в межах проєкту Fight For Facts!, який здійснюється Інститутом Масової Інформації за підтримки n-ost, та фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Погляди, висловлені в цих публікаціях, належать незалежним авторам і не обов’язково відображають погляди BMZ.

війна патрушев небензя дослідження росія дезінформація

Знак гривні
Знак гривні