Д

Детальні супутникові знімки результатів підриву греблі Каховської ГЕС

20 червня в мережі зʼявилися детальні супутникові знімки Каховського водосховища після підриву греблі й Каховської ГЕС

Починаючи від 7 червня над Херсонською та Запорізькою областями було хмарно. Це ускладнило можливість проаналізувати трагедію на супутникових знімках з більшості відкритих джерел — там були суцільні хмари. Лише фрагментами вдавалося розгледіти, до яких руйнувань призвів російський теракт. Проте від 18—19 червня погода змінилася й зʼявилась можливість оцінити наслідки руйнування та перші зміни, які з’явилися після катастрофи.

Росія змогла приховати свій злочин за хмарами, проте з часом усе стало явним.

Основна маса води з водосховища вже зійшла. Проте в найглибших місцях залишились озера. Деякі з них були й до створення "великого басейну", деякі зʼявились тільки зараз.

Проте вода ще випаровуватиметься й болота, які нині покривають усю територію водосховища, поступово висохнуть та поростуть чагарниками — природа повернеться в цю місцевість.

Про те, який вигляд мав Великий Луг, читайте у статті "Шість січей Великого Лугу. На території Каховського водосховища зародилася мрія, яка підіймала на боротьбу покоління українців"

Біля Нікополя на річищі Дніпра знову постав острів, який називали Орлиним (згідно з картами ХІХ століття). Загалом Великий Луг почав набувати обрисів, які він мав до створення водосховища. Для істориків та археологів після нашої перемоги буде багато роботи: ми матимемо можливість дослідити колиску українського козацтва, яку російська та радянська влада намагалися стерти, — Великий Луг знову на поверхні: супутниковий знімок та історична карта.

Вода також відійшла від Енергодара й опустилася нижче від рівня водозабору охолоджувального басейну АЕС. Сам басейн досі заповнений, що зменшує ризики для АЕС, проте окупантам доведеться придумувати способи підтримувати в ньому відповідний рівень води, якщо вони "хочуть" запобігти ще одній техногенній катастрофі — це потребує ще й уваги МАГАТЕ.

Результати руйнування ГЕС. Лівіше від ГЕС — водозабір Північнокримського каналу. В каналі вода наявна, проте надходити вона перестала ще 13 червня.

Хронологія руйнування та затоплення ГЕС від 5 до 20 червня.

Олешки — одне з міст, які найбільше постраждали на лівобережжі. На знімках видно, яким було місто до теракту (на прикладі фото від березня 2023 року), в час майже піку затоплення — 8 червня та станом на 19 червня 2023 року.

Ми бачимо, що затоплено половину міста, і навіть коли вода відійшла, воно залишилося покритим мулом і болотом.

Читайте далі розповідь з Олешок: "Плавали корови, топилися, кричали". Апокаліпсис після підриву Каховської ГЕС в окупації. Росіяни українців не рятували

тероризм каховська гес війна каховське водосховище

Знак гривні
Знак гривні