У

У пошуках “бізнесу Кадирова”. Кого називали його людьми в Україні, і як у них справи зараз

Нещодавно стало відомо, що українські військові обстріляли й поранили “праву руку” і бізнес-координатора Рамзана Кадирова — ексдепутата Держдуми Адама Делімханова. У соцмережах почали з’являтися нагадування про те, що в Україні “досі діють” бізнес-структури Кадирова і його прибічників. Зокрема йшлось про бізнес у сфері житлової і комерційної нерухомості, нафтопродукти та наркотрафік в Одесі.

ТЕКСТИ вирішили зібрати з відкритих (й іноді дуже специфічних) джерел інформацію про людей, яких у різний час називали “людьми Кадирова” в Україні, та подивитися, чим вони зараз займаються, — у форматі "що відомо на сьогоднішній день", без детального заглиблення. Раніше медіа широко повідомляли про те, як кадирівці беруть під контроль колишній український бізнес на окупованих територіях. В цьому тексті йтиметься про діяльність саме в підконтрольних уряду України регіонах.

“Експолпред” Цицулаєв

Почнемо з очевидного, проте не факт, що найвпливовішого персонажа. Якщо спитати у пошукової машини, хто є “людиною Кадирова в Україні”, то, найімовірніше, вона видасть згадки про такого собі Рамзана Цицулаєва. Це колишній — від 2010-го до приблизно 2014—2015 року — “повноважний представник Рамзана Кадирова в Україні”, якого нині в Росії звинувачують у вимаганні коштів, шахрайстві та викраденні людини.

Уже майже 9 років Цицулаєва ніяк не можуть запроторити до в’язниці. У 2014-му й у 2017-му його двічі затримувала в Україні СБУ і двічі екстрадувала до Росії. В 2018-му за підозрою в зберіганні наркотиків у Києві затримували його сина Адама — колишнього чемпіона України і Європи з дзюдо і боксу. Він трохи посидів у СІЗО в 2020-му, але потім вийшов. За даними росЗМІ, експолпред Кадирова хотів “відпрацювати” покарання найпопулярнішим у Росії способом: поїхати на війну з Україною. Навіть нібито підготував і екіпірував своїм коштом для цього 70 бійців (можливо, для загонів “Ахмат”). Та поки щось не складається.

_99095599___.jpg

Кадиров і Цицулаєв. Фото: Новая Газета / ВВС

В Україні, за даними Youcontrol, Рамзан Цицулаєв через свого іншого сина Лєчу досі володіє кількома незакритими підприємствами і навіть має благодійний фонд. Зокрема в містечку Березань на Київщині на Рамзана та Лєчу Цицулаєвих зареєстровано ТОВ “Крокі” (код 32119119), яке займається торгівлею спортивним інвентарем, а також лісозаготівлею. На Лєчу також у Березані зареєстровано ще одну лісопильню — ТОВ “ІРС Холдинг” (39403671).

До того ж Лєча й Алла Аршаківна Костанян є засновниками Благодійного фонду “Благо Фундація” (39367948). Про фонд нічого не пишуть у “свіжій пресі” чи в українських ЗМІ, проте в медіа Чечні в 2015 році Рамзан Лемаєвич активно розповідав про допомогу неназваному дитячому будинку в Києві, а також табору біженців зі сходу України. Цілком можливо, що фонд йому порадили створити, щоб трохи розмити неприємні репутаційні наслідки від кримінального переслідування.

Імовірно, фонд функціонував принаймні на папері — щонайменше до 2018-го. Алла Костанян тоді давала коментарі в ЗМІ як його представнця. Костанян також засновницею БФ “Альма Матер Фундація” (44723323), про діяльність якого нічого публічно не відомо.

Серед компаній, де Цицулаєв раніше був засновником, привертає увагу ТОВ “Азімут-М” (32932553) у Броварах, основним видом діяльності якого є оптова торгівля. Засновником і директором фірми після Цицулаєва є громадянин Росії Рустам Хаджиєв, якого в 2021 року внесли до списку санкцій як кримінального авторитета. Ще один “привіт” — із ще давнішого минулого — мультипрофільне ТОВ “Кронас” (23844120) на Хмельниччині, яке ліквідували ще у 2009-му, але в якому Цицулаєв був засновником разом з місцевою підприємицею і політикинею Оксаною Кольгофер. Наразі вона дуже хоче, щоб усі забули про її минуле в Партії регіонів, бо активно розміщує в місцевих ЗМІ оптимізовані під позитивну пошукову видачу беззмістовні тексти.

Втім, очевидно, що названі громадяни навряд чи є хоч трохи вагомими гвинтиками в системі Кадирова і хоча б на щось впливають в Україні сьогодні. Тож продовжимо шукати.

Одеський клан

Другим за значенням масивом згадок про “людей Кадирова” в Україні буде історія про голову Федерації боксу Одеської області та колишнього власника авторинку “Куяльник” Халіда Мусаєва (прізвисько “Халід”). Багато джерел зазначають, нібито він називав себе “племінником Кадирова”. Проте, окрім чуток, підтверджень цього немає.

Довколакримінальні медіа пишуть, що Мусаєв “ніколи публічно не заперечував … та, здавалося б, довгий час навіть прихильно ставився до наявності на його репутації своєрідного тавра кримінального авторитета”.

musaev_h.jpeg

Халід Мусаєв. Фото: detective-info

Серед кейсів останніх років називають історії про начебто причетність "Халіда" до розбійних нападів, викрадень авто, побиття заступника голови Одеського окружного адмінсуду, чутки про начебто причетність Мусаєва та його поплічників до викрадення з музею “Кастельвеккіо” італійської Верони 17 картин, які згодом було виявлено на Одещині, тощо. Паралельно, звісно, вибудовує імідж мецената і волонтера.

“За інформацією, він систематично виїжджав до Чеченської Республіки до оточення Кадирова, де "звітував" та отримував вказівки... Ця особа має впливові зв'язки в правоохоронних органах нашої країни, за допомогою яких він розв'язував проблемні питання протягом багатьох років. Цей пан має дуже серйозну фінансову подушку безпеки та серйозну підтримку від оточення Кадирова, майже всі його зв'язки у владних структурах залишилися на своїх посадах. Без наявності вагомих доказів цю "особу" ховати занадто рано”, — говорив про Мусаєва колишній голова кримінальної поліції генерал В’ячеслав Аброськін (цитата за Detective-Info). Фактично це єдиний офіційний коментар про зв’язок “Халіда” з Кадировим.

Одеський активіст Марк Гордієнко, який давно відстежує діяльність Мусаєва і мав з ним прямі конфлікти, буквально в квітні цього року згадував про нібито причетність того до контрабанди сигарет з Росії в контексті нашумілої історії про баржу, яку викинуло на одеський пляж у 2018 році. За словами Гордієнка, якого цитують Кавказ.Реалії, в Одесі Мусаєв “влаштовує свої справи та бізнеси з Росією – кадировська нафта, скраплений газ, взаємозаліки між банками та викуп проблемних активів”. Втім доказів опубліковано не було. Гордієнко регулярно публікує інформацію про кримінальні розбірки за участі “Халіда”, щоразу нагадуючи, що той нібито є кадирівським племінником.

Зараз “Халід” разом із іншим підприємцем Суреном Сардаряном (його бізнеси — дорожні підряди і будівництво) проходять фігурантами у кримінальному провадженні №12022000000000700 про викрадення людей, вимагання неіснуючих боргів, побиття, погрози, шахрайство тощо.

sardaryan_pidozra.jpg

Сурен Сардарян. Колаж: detective-info

Улітку 2022 року Мусаєва та його подільників оголошували в розшук, зокрема за статтею 110 Кримінального кодексу — посягання на територіальну цілісність України (зазвичай можуть давати за співпрацю з країною агресором, визнання її законів тощо) та ст. 255 (створення організованого злочинного угрупування з міжрегіональними зв’язками).

Це дозволило ЗМІ виходити з гучними заголовками про “зв’язного Кадирова” і “організатора замовних вбивств”, який “допомагав РФ”. Примітно, що одразу після цього на фейсбук-сторінці Федерації боксу Одещини з’явився допис про патріотизм Мусаєва і засудження агресії. Коли в грудні Нацполіція повідомляла про затримання банди — у переліку лишився лише “внутрішній” кримінал, без 110-ї та 255-ї статей.

З іменем Мусаєва ЗМІ пов’язують ще низку подій, які мали б наштовхнути нас на думку про тісні зв’язки з Кадировим і його оточенням. Наприклад, нібито запрошення двох кадировських бойовиків під виглядом спортсменів у 2020 році (про їх приїзд і питання, які він викликав, описано в матеріалі Громадського). В інших джерелах згадано, що чеченців запросив голова Федерації боксу України Кирило Шевченко. Примітно, що на сайті Федерації головою зазначено екснардепа від Партії регіонів Володимирсаогой олодимира Продивус, відомий своїми проросійськими поглядами до повномасштабного вторгнення Росії і технічною зміною поглядів на 180 градусів після його початку. Він публічно "братався" з головою Міжнародної асоціації боксу Умаром Кремльовим, про якого, у свою чергу, схвально відгукувався Кадиров. Але "зв'язком" це назвати можна лише з великою натяжкою.

93_main-v1642774695.jpeg

Продивус і Кремльов. Фото: Федерація боксу України / ЗН

Трапляються і такі випадки, коли респонденти журналістів взагалі нічого не чули про Мусаєва як видатного кадирівця, як-от на цьому ефірі за участі делегата ічкерських зборів Муси Ломаєва, який в опозиції до Кадирова.

Окрім спорту та кримінальних справ, Мусаєв також має низку бізнесів, частину яких записано на його дочку Амінат. За даними Youcontrol, Амінат Мусаєва володіє компанією ТОВ “Маріон Юг” (43803842), яке будує в Одесі “пансіонат з паркінгом” (ЖК) на місці старого санаторію по вул. Д. Донського, 7. Також вона разом з родиною місцевого забудовника Телмана Аббасова володіє часткою у ТОВ “Титул Консалт” (41127874) (орендувала частину пляжу біля 13-ї станції Великого Фонтану). Разом з іншим забудовником Аббасом Хашемі Мусаєва володіє частками в ТОВ “Маф-Сеть” (41462596) та ТОВ “Одеса море плюс” (41462584) — роздрібна торгівля і кафе. Ще дві товки — “Ленд Бейз” (42626781) і “Мейн Бейз” (43998323) — це торгові точки в смт Авангард. Ними, а також ТОВ “Сервіс Зелений гай” (44323305), будівельною компанією в селищі Таїрове, Мусаєва володіє разом з Русланом Мутузалієвим. Ще одним партнером у проєкті ТОВ “Едвансмент” (39348773), торгова точка на Старосінній 1-а, поруч з залізничним вокзалом — є забудовник Юрій Дегас.

Яка частина цього бізнесу насправді належить “Халіду”, а яка — його доньці — одразу сказати складно. Як і те, чи причетний він до тіньової економіки — поки цього не доведе суд.

Конспірологія

Іменем Кадирова довгий час лякали не лише військових, а й цивільних, відтак будь-які додаткові згадки про нього в контексті бізнесу мали б завдавати “непоправної шкоди” об’єктам інформаційних воєн. В одному з матеріалів на сайтах жовтого ешелону ми знайшли “звинувачення” реєстратора в пособництві “кадировцям” у нібито захопленні комунальної власності в Одесі. Проте насправді жодних доказів зв’язку діяльності цієї людини з інтересами Кадирова, звісно, ніхто не надав.

Ще один приклад хибної легенди про “страшного чеченця” — інформація, яку поширюють громадські активісти про нібито наявність у КП “Київтеплоенерго” контракту на 200 млн грн на постачання товарів від “родичів і партнерів Кадирова”. Дійсно, в розслідуванні ГО згадано чеченського підприємця Мусу Бажаєва, який є близьким до Путіна, як і Кадиров. Дійсно, ТОВ “Альянс Енерго Трейд” ЗМІ небезпідставно підозрюють у зв’язках із російським бізнесом (компанія спростовує). Утім у доказових матеріалах немає жодних підтверджень зв’язку цього бізнесу з Кадировим чи його оточенням. Єдина згадка про “дружні стосунки” Бажаєва з родиною Кадирова — в чеських ЗМІ, та й то без якихось доказів. Переважно ж згадують навпаки про конфлікт між двома чеченцями через небажання Бажаєва вчасно виділяти інвестиції на Чечню.

***

Це, власне, вся інформація про “бізнес Кадирова в Україні”, яку можна знайти при первісному пошуку. Ми будемо вдячні, якщо читачі, які знають більше про зв’язки “кадирівців” з депутатами Верховної ради чи підприємцями, поділяться цією інформацією з нами, або — що значно краще — одразу зі Службою Безпеки України.

одеса делімханов кадиров чечня кримінал березань

Знак гривні
Знак гривні