В Україні катастрофічно бракує людей на держслужбі, — НАДС

Війна загострила наявні проблеми державної служби, одна із яких — брак людського капіталу.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це заявила голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина.

«Нам катастрофічно бракує фахівців. Наразі ця проблема спостерігається у державних органах і в органах місцевого самоврядування. Відтак, серед основних пріоритетів роботи Національного агентства залишається реформа системи оплати праці державних службовців.

Наша мета — залучати кваліфіковані кадри та мати можливість утримувати їх за рахунок конкурентної заробітної плати. Також працюємо над впровадження Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Окрім того, важливим завданням є відновлення конкурсної процедури на посади державної служби», — зауважила Алюшина.  

Окремо Голова Агентства наголосила на важливості роботи з молоддю та її залучення на публічну службу. Для цього у травні НАДС організовує ПромоДень на державній службі. Цей захід розрахований на студентів, випускників вишів та усіх, хто бажає побудувати кар’єру в державних органах та органах місцевого самоврядування.

Ще один інструмент залучення на публічну службу – Резерв працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України. Мета проєкту - забезпечити персоналом районні, обласні військові адміністрації, військові адміністрації населених пунктів, інші державні органи, які утворені або відновили роботу на ДОТ України для практичного виконання завдань і функцій держави.

Наразі до кадрового резерву зараховано 2 265 кандидатів. Середній вік – від 32 до 48 років. Більшість висловили бажання працювати в Криму, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях. Перевагу надають таким напрямам, як: адміністративне керівництво, державний нагляд і контроль, правове забезпечення, запобігання корупції.

війна держслужба дефіцит кадрів

Знак гривні
Знак гривні