Стрілець з мутним минулим. ЗМІ знайшли "російський слід" у замаху на Фіцо

Юрай Цинтула, який, за повідомленнями ЗМІ, підозрюється у замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, пов’язаний з колишнім проросійським воєнізованим угрупованням Slovenskí Branci (SB).

За даними проєкту vsquare.org, керівників цієї групи навчали колишні російські спецназівці.

Зазначається, що Юрай Цинтула написав кілька проросійських постів у профілі SB у Facebook.

Тоді він заявив, що дізнався про існування групи в травні 2015 року. "Мене в них приваблювало те, що вони не залежать від наказів держави, що практично неможливо у такому пасивному суспільстві, як наше (словацьке)", – написав він у фейсбуці.

"Мене також вразила їхня безкорислива відданість справі: вони купують обладнання та спорядження за власні гроші, – продовжує він. – Сотні тисяч мігрантів прибувають до Європи, частиною якої є і ми. Slovenskí Branci готуються не воювати, а захищати себе", – додав він.

Журналіст-розслідувач Саболч Пані у своєму Twitter (X) виклав два скриншоти дописів Facebook-cторінки Slovenskí Branci, на яких видно того ж чоловіка, який скоїв замах на Фіцо.

Як пише чеське видання Novinky, Slovenskí Branci – незареєстроване воєнізоване угруповання з явною проросійською орієнтацією, діє в Словаччині з 2012 року. Журналісти писали, що організація співпрацювала зі словацьким відділенням "Нічних вовків", а її членів тренували колишні російські спецназівці.

У липні 2018 року тодішнє міністерство оборони Словаччини подало до Генеральної прокуратури ініціативу щодо перевірки законності існування Slovenskí Branci.

Тодішній міністр Ян Хожек був особливо стурбований намаганнями ультраправих кіл, об’єднаних навколо словацького націоналіста Маріана Котлеби, контролювати групу. Але йому вдалося лише створити закон, який забороняє членам збройних сил Словаччини брати участь в організації.

У SB тоді було близько двохсот членів. У жовтні 2022 року вони раптово оголосили, що припиняють свою діяльність, не пояснюючи причини.

Як повідомлялося, у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо стріляли 15 травня після виїзного засідання уряду, його доставили в лікарню. Віцепрем'єр-міністр Словаччини Томаш Тараба стверджує, що операція над головою уряду Робертом Фіцо минула добре і його життю нічого не загрожує.

Міністр внутрішніх справ Матуш Шутай Ешток заявив, що рішення стрільця "було політично мотивованим" і виникло незабаром після президентських виборів.

Підозрюваним у замаху на Роберта Фіцо місцеві ЗМІ називають 71-річного Юрая Цинтулу, письменника із міста Левіце, який як колишній співробітник приватної служби безпеки цілком законно володів вогнепальною зброєю.

словаччина замах вплив РФ у ЄС фіцо

Знак гривні
Знак гривні