Як 125-та бригада обороняла Харківщину в перші дні наступу росіян. Хронологія подій

Після нещодавніх звинувачень на адресу бійців 125 бригади ТРО, які нібито залишили свої позиції після початку російського наступу на Харківщині, моніторинговий проєкт Deep State оприлюднив інформацію про внесок бригади в утриманні ділянки Глибоке – Зелене.

125 окрема бригада територіальної оборони Збройних сил України
125 окрема бригада територіальної оборони Збройних сил України

"Ми жодним чином не хочемо виправдовувати командування бригади, яке ігнорувало проблеми та гралося в паперову армію. Мова буде йти виключно про бійців, які безпосередньо брали та досі беруть участь в боях на цьому відтинку", – йдеться у повідомленні.

Аналітики повідомили, що 125 ОБрТрО зайшла на ділянку Глибоке – Зелене ще влітку минулого року і до січня цього року смуга була вкрай спокійна. Мовчала навіть артилерія ворога, а сіра зона сягала 5 км, до того ж в обидва боки. Але в січні росіяни активізувалися і почали бити по техніці та місцях її концентрації.

Щодо інженерно-фортифікаційних споруд, бійці 125 ОБрТрО розповіли, що на нулі мінування було ускладнене, тому що ворог моніторив кордон.

"Зі слів бійців… Частина окопів позасипалася і не була обшита деревом. Так, є чимало бетонних ДОТів, але вони не засипані і не закриті. Бетонних бліндажів в тих же Лук'янцях не було жодного. Жодного повністю зашитого деревом окопу також не було. Хоча бійці провели своїми силами дооблаштування, почавши обшивати деревом", – повідомили у DeepState.

За останні кілька місяців ЗС РФ почали активно просуватися і закріплюватися у сірій зоні – окопуватись та створювати цілі опорні пункти. Про активізацію противника бійці неодноразово повідомляти керівництво бригади, адже нарощування сил ворога було небезпечним і вимагало негайного реагування. Проте артилерію, яка була на сусідніх ділянках, повноцінно так і не було залучено.

"На початку травня ворог почав накопичення сил у Солнцевці. На той час позиції ворога були вже за селом, утім, розпочалося активне розквартирування в селі. Про накопичення було багаторазово повідомлено нагору. Були випадки, коли наша артилерія в кілька сот метрів промахувалася, але бригада наверх подавала це як ураження. Таким чином, складалася ілюзія пристріляності стволів", – пишуть аналітики. 

За три дні до початку наступу, 7 травня, росіян почали фіксувати безпосередньо в самій Пильній.

"У цей час бригада ігнорувала цілевказання на село, а продовжувала бити по блок-постах на території так званої РФ. 8 травня відбувся в тому районі перший контактний бій, в результаті якого було втрачено СП і 2 бійця СОУ загинуло. Після того нарешті почала працювати артилерія, але через те, що ворог ховався вже по посадках у безпосередній близькості до наших позицій, то ефективність була так собі", – описують ситуацію аналітики.

8-9 травня росіяни активно розквартировуються в Пильній. Але через некоординовані дії бригади, артилерія не змогла бути достатньою мірою ефективною. Паралельно ворог почав бити КАБами та ракетами по позиціях 125-ки.

10 травня розпочався наступ ворога. Перші атаки були частково відбиті бійцями 125-ї бригади.

"Але в районі населеного пункту Стрілеча стояв один з 400-х стрілецьких батальйонів (ідея їх створення, підготовки та комплектації стане однієї з найбільших загадок цієї війни), який був змушений покинути позиції через перевагу ворога в живій силі та не відчувши підтримки сусідніх сил", – зауважили аналітики.

Наступного дня, 11 травня, ворог почав штурм Лук'янців. На підтримку до ТрО підійшли бійці з ГУР, опір став більш ефективним, але окупанти мали значну перевагу і фактично оточили позиції Сил оборони в селі. Тому було прийняте рішення відійти від населеного пункту.

Водночас інший батальйон 125-ї бригади успішно стримував наступ в районі Зеленого, але військове керівництво не мало достовірної інформації і вважало, що село втрачено. 

"Підсумовуючи. Дійсно були факти відходу певних частин – ОСБ та резервних рот, які на бумагах були бойовими групами, а по суті наповнені обмежено придатними та пенсіонерами. Водночас основні сили 125-ї ОБрТрО продовжують спротив. Бійці протрималися та дочекалися підходу резервних підрозділів, не давши обвалити фронт.

Ми не говоримо зараз про бригадне управління, хай ним займаються в ОТУ, але піхота 125-ї зробила все, що було в їх силах перед переважаючим противником. Варто відзначити й інші підрозділи, які з коліс увійшли в битву та допомогли втриматися.

Віримо, що військово-політичне керівництво достойно оцінить вклад кожного бійця, а за халатність буде жорстка відповідальність", – написали аналітики.

оборона харківщини тро наступ на харків

Знак гривні
Знак гривні