"Херувими" і "Приборкувачі бурі". Чому варто подивитися дві кіноновели про пілотів і танкістів ЗСУ (ВІДЕО)

16 травня о 17:00 відбудеться прем'єра документальної стрічки "Приборкувачі бурі". Цей фільм висвітлює нетипові методи ведення війни в Україні — а саме танкові баталії, які веде 25-та окрема десантно-штурмова бригада ЗС України.

Кадр з фільму "Приборкувачі бурі". Джерело: oboz.ua
Кадр з фільму "Приборкувачі бурі". Джерело: oboz.ua

Як повідомляє Фокус, це друга новела започаткованого українськими фільммейкерами проєкту "Варта", який розповідатиме про військових ЗСУ.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну команда документує воєнні події та розказує про ЗСУ. Зараз вони знімають серію документальних новел, першою з яких стала картина "Херувими", в якій зібрані історії героїв 11-ї окремої бригади армійської авіації "Херсон". Фільм митці опублікували на своєму Youtube-каналі Varta Project.

Бійці бригади "Херсон" обороняли Київ, вели запеклі бої в Ірпені, здійснювали місії на "Азовсталь" та брали участь в операції зі звільнення острова Зміїний.

Це були надзвичайно складні завдання, адже в лютому 2022 року РФ мала набагато більше літаків. Тоді як 11-та окрема бригада захищала південний напрямок, налічуючи всього п'ять вертольотів та три літаки.

У картині "Херувими" розповідаються історії військових 11-ї окремої бригади армійської авіації "Херсон" з такими позивними:

Режисер проєкту "Варта" Євген Матвієнко каже, що вирішив знімати новели, тому що втомився дізнаватись історії українських героїв, коли вони вже загинули, боронячи Україну.

"Для себе я вирішив, що буду документувати історії наших захисників і показувати їхні спогади, їхні образи, їхні портрети. Вони завжди закарбуються в наших стрічках як молоді, мужні герої", — зазначив Матвієнко.

захисники України війна культура документальне кіно

Знак гривні
Знак гривні